Džo Bajden
Foto: Alo/Printscreen

Predsednik SAD Džozef Bajden nazvao je ove nedelje stanovnike Japana ksenofobima jer ne žele imigrante.

"Zašto je Kina tako ekonomski u zastoju? ​​Zašto Japan ima problema? Šta je s Rusijom? Šta je s Indijom? Zato što su ksenofobi. Ne žele imigrante", rekao je Bajden.

Kao odgovor, japanska vlada je u subotu objavila da je "za žaljenje što su dati komentari koji se ne temelje na tačnom razumevanju japanske politike", prenosi Republika.

Bajdenove reči usledile su manje od mesec dana nakon što je ugostio na svečanoj večeri japanskog premijera Fumija Kišidu, što je redak primer iskazivanja političke naklonosti.

I ovo nije prvi put da Bajden u poslednje vreme ugosti nekog državnika a da odmah po njegovom odlasku kući krene sa prozivkama.

Slično je učinio pre nekoliko meseci kada je predsednik Kine Si Đinping stigao u San Francisko. Tada su se on i Bajden rukovali, družili i naizgled slagali oko glavnih pitanja, da bi predsednik SAD čim je Si otišao za Peking krenuo da ga proziva oko spoljnih pitanja Kine.

Bela kuća brzo je pokušala da ublaži neočekivanu kritiku američkog šefa države prema Japanu.

"Gledište koje je predsednik branio, a mislim da su ljudi širom sveta toga svesni, jeste da su Sjedinjene Države zemlja imigranata, to je u našem DNK", objasnio je Džon Kirbi, portparol Veća za nacionalnu bezbednost.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal VUČIĆ OTKRIO PAKLENI PLAN PRIŠTINE: Evo zašto lažna država hoće u Savet Evrope, cilj je samo jedan #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #fypシ #viraltiktok #aleksandarvucic ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading