Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kačiunas je rekao da "početna tačka" za predstojeći NATO samit treba da bude "ruska vojna pretnja", kao i da je Rusija uspela da pokrene svoju vojnu ekonomiju uprkos sankcijama jer, pošto je reč o državi sa autoritarnim režimom, ne mora da brine o blagostanju svog društva.

Greška u uvođenju sankcija Rusiji se desila jer su, prema rečima Kačiunasa, SAD i EU to učinile koristeći "Zapadne kriterijume i pristup u proceni njene strategije", prenosi Ukrajinska Pravda.

"Nedostatak odgovornosti Rusije za njeno društvo i okrutno vođenje njenog mobilizacionog potencijala čini Rusiju jednim od najopasnijih neprijatelja s kojim se Savez mora suočiti u bliskoj budućnosti", ocenio je Kačiunas.

Zbog toga, dodaje Kačiunas, NATO "mora da promeni mnogo u svom radu", a povećanje u izdvajanju njegovih država članica za odbranu od dva odsto "je samo donja granica i biće povišena".

"Pošto Kremlj razume samo silu, mi moramo da razvijemo sistem aktivne odbrane koji ne dozvoljava Moskvi da preti eskalacijom u konfliktu", kazao je Kačiunas.

Samit NATO biće održan od 9. do 11. jula ove godine u Vašingtonu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading