Tutankamon
Foto: Alo/Foto: Pixabay

Međutim, naučnik tvrdi da je rešio misterije zloglasne "faraonove kletve" 100 godine kasnije, piše New York Post.

Veruje se da su toksični nivoi radijacije koja izvire iz uranijuma i otrovnog otpada ostali u grobnici otkako je bila zapečaćena pre više od 3.000 godina, napisao je Ros Felouz prošlog meseca u Journal of Scientific Ekploration (JSE).

Nivo radijacije u Tutankamonovoj grobnici je toliko visok da bi svako ko dođe u kontakt sa njom vrlo verovatno mogao da razvije fatalnu dozu radijacione bolesti i raka.

"I savremenu i drevnu egipatsku populaciju karakteriše neuobičajeno visoka učestalost karcinoma hematopoeze, kostiju, krvi, limfe, za koji je primarni poznati uzrok izloženost radijaciji", napisao je Felouz u svojoj studiji.

Međutim, ova radioaktivnost nije izolovana u Tutankamonovom grobu. Felouz je otkrio da su "neuobičajeno visoki nivoi radijacije dokumentovani u ruševinama grobnica Starog kraljevstva" i da su se proširili po lokacijama u Egiptu.

"Gajgerov brojač je otkrio radijaciju na dve lokacije u Gizi pored piramida", napisao je on, dodajući da je radon, radioaktivni gas, takođe otkriven u "nekoliko podzemnih grobnica u Sahari". Utvrđeno je da su sva ova očitavanja "intenzivno radioaktivna".

Kako se navodi u studiji, savremene studije potvrđuju veoma visoke nivoe radijacije u drevnim egipatskim grobnicama, u poretku od 10 puta prihvaćenih bezbednosnih standarda. Takođe se pretpostavlja da su oni koji su izgradili drevne grobnice bili svesni toksina na osnovu jezivih upozorenja uklesanih na zidovima.

"Priroda kletve bila je eksplicitno upisana na nekim grobnicama, pri čemu je jedna prevedena pronicljivo kao, "oni koji razbiju ovu grobnicu dočekaće smrt od bolesti koju nijedan lekar ne može da dijagnostikuje", napisao je Felouz.

Drugi zloslutni prevodi poput "zabranjeno zbog zlih duhova" možda su značajno podstakli strah da su natprirodne kletve opstajale na drevnim mestima. Ti strahovi su se intenzivirali sa misterioznom smrću lorda Karnarvona, koji je finansirao iskopavanje 1922. godine i navodno prošetao kroz dragocene sobe, i više drugih nakon što su otpečatili grobnicu.

"Karnarvon je umro u roku od nekoliko nedelja od neizvesne dijagnoze trovanja krvi i upale pluća", napisao je Felouz.

Egiptolog Artur Vajgal je navodno rekao kolegama da će Karnarvon "biti mrtav u roku od šest nedelja" po ulasku, tvrdi studija. Hauard Karter, prva osoba koja je ušla u Tutankamonov grob sa Karnarvonom, umro je 1939. nakon duge borbe sa Hočkinovim limfomom, za koji se sumnjalo da je uzrokovan trovanjem radijacijom. Britanski egiptolog Artur Vajgal prisustvovao je otvaranju Tutove grobnice i takođe je zaslužan za pokretanje "mita" o prokletstvu. Umro je od raka sa 54 godine 1934.

Ukupno, šest od 26 ljudi prisutnih kada je grobnica otvorena, umrlo je u roku od jedne decenije od asfiksije, moždanog udara, dijabetesa, srčane insuficijencije, upale pluća, trovanja, malarije i izlaganja rendgenskim zracima. Iako se smrti mogu posmatrati kao čudne, teorija prokletstva je takođe verovatno bila podstaknuta neobičnostima koje su se desile kada se otvorila. Karnarvon je navodno pretrpeo ujed komarca koji se ozbiljno zarazio.

Otprilike u vreme kada su bageri otvorili grobnicu, Kairo je navodno pretrpeo bizaran nestanak struje i čudnu peščanu oluju, navodi National Geographic. U jednom trenutku tokom iskopavanja, Karnarvonov omiljeni pas je navodno ispustio jeziv urlik i iznenada pao mrtav.

Iz istorijske perspektive, otkriće grobnice u Dolini kraljeva smatra se jednim od najfascinantnijih nalaza koje je modernom društvu dalo uvid u putovanje egipatskih kraljeva u zagrobni život. Pet hiljada predmeta, uključujući pogrebne cipele od čvrstog zlata, statue, igre i čudne životinje, otkriveno je u Tutankamonovim grobnicama. Bagerima bi trebalo deset godina da oslobode grobnicu od svog blaga.

Otpečaćenje i proučavanje grobnice takođe je zaslužno za pokretanje moderne ere egiptologije. Tutankamon je preuzeo presto kao faraon star oko devet ili deset godina i vladao je između 1332. pre nove ere i 1323. pre nove ere. Međutim, umro je kada je napunio 18 godina.

Ne postoje sačuvani zapisi o Tutankamonovoj smrti i kako je mladi faraon umro ostaje misterija. Međutim, sumnja se da je Tutankamon patio od nekoliko zdravstvenih problema, verovatno povezanih s tim da su njegov otac Ehnaton i njegova majka Nefertiti bili brat i sestra.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading