Blinken u Saudijskoj Arabiji
Foto: AP/Tanjug/Ap

"Hamas pred sobom ima ponudu koje je izuzetno, izuzetno velikodušna s izraelske strane", rekao je Blinken na Svetskom ekonomskom forumu, prenosi Tajms of Izrael.

Naglasio je da Hamas mora brzo da donese odluku o toj ponudi. "Nadam se da će doneti pravu odluku", naveo je Blinken.

Delegacija Hamasa danas bi trebalo da boravi u Kairu radi pregovora o prekidu vatre u Gazi.

U subotu je visoki zvaničnik Hamasa Halil al-Haja rekao da grupa razmatra predlog Izraela, ali nije izneo detalje. Napomenuo da je izraelska ponuda primirja bila odgovor na predlog Hamasa poslatog pre dve nedelje. Svetski mediji su preneli da predlog predviđa da će primirje, ukoliko bude sklopljeno, bit predstavljeno kao ''humanitarni prekid vatre''.

Hamas bi oslobodio taoce u zamenu za prekid vatre od nekoliko nedelja i oslobađanje palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. Razgovori su zaustavljeni oko oba glavna pitanja, zahteva Hamasa da se izraelske trupe povuku iz Gaze i okončaju sukob i detalja o broju i imenima palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Neki izveštaji sugerišu da je Izrael pokazao spremnost da napravi dalje ustupke u budućnosti, uključujući povlačenje snaga koje presecaju Pojas Gaze na pola i dozvole povratak stanovnika na sever.

Blinken je danas doputovao ju Saudijsku Arabiju, gde će jedna od tema razgovora biti rat Izraela i Hamasa i posleratna budućnost Gaze.

Blinken u Saudijskoj Arabiji

Tanjug/Ap

 

Šef diplomatije SAD će u Rijadu razgovarati sa saudijskim zvaničnicima a imaće sastanak i s ministrima spoljnih poslova Saveta za saradnju arapskih država Zaliva. On će se sastati sa ministrima Saudijske Arabije, Egipta, Jordana, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i palestinskim vlastima.

Posle Saudijske Arabije, Blinken će otići u posete Jordanu i Izraelu.

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Alo! muzička stanica: Četvrta godina promovisanja sportskog duha za najmlađe #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #fypシ #beogradskimaraton ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading