Kim Džong Un
Foto: AP/(HOGP)

Ova informacija dolazi dan nakon što su južnokorejska i japanska vojska saopštile da je Pjongjang ispaljivao rakete, za koje su sumnjali da je reč o kratkometnim balističkim projektilima, prenosi AP.

Agencija KCNA ističe da lansiranja u ponedeljak predstavljaju prvu demonstraciju upravljanja kontrolnim sistemom nazvanim "Haekbangašoe" ili "nuklearni okidač".

Kim Džong Un

(HOGP)

 

 

Kako je navedeno, vežba je osmišljena da se demonstrira snaga i napadačka raznovrnost severnokorejskih nuklearnih snaga, nakon pojačavanja tenzija sa SAD i Južnom Korejom.

Na fotografijama državnih medija se vide najmanje četiri rakete ispaljene iz vozila u pokretu, dok je Kim sve posmatrao iz blizine, navodi AP.

Rakete su letele 352 kilometra pre nego što su precizno pogodile metu.

Kim je izrazio zadovoljstvo vežbom, ocenjujući da su višecevni raketni bacači precizni kao snajper.

Kim Džong Un

(HOGP)

 

 

Ministarstvo odbrane Južne Koreje poručilo je da će se "severnokorejski režim suočiti sa krajem ukoliko pokuša da koristi nuklearno oružje".

"Ukoliko Severna Koreja pokuša da koristi oružje, suočiće se sa momentalnim, jakim i odlučnim odgovorom alijanse Južna Koreja - SAD, a severnokorejski režim će se suočiti sa krajem", rekao je portparol vojske Džeon Ha-kju, preneo je Johnap.

On je rekao da će kontinuirane provokacije Severne Koreje samo ojačati vojne kapacitete Seula.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading