Oružje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

U vežbama, u kojima će se pridružiti Francuska i Australija, će učestvovati ukupno 16.700 vojnika iz Filipina i Sjedinjenih Američkih Država, a zvaničnici SAD i Filipina su istakli da vežbe nisu usmerene protiv neke treće strane, već na poboljšanje saradnje dve zemlje, prenosi Rojters.

Prošle godine su održane najveće Balikatan vežbe sa 17.600 vojnika, od njihovog početka 1991. godine.

Kina, prema mapi iz 1947. godine na kojoj je nacrtana "linija od devet crtica", polaže pravo na najveći deo Južnog kineskog mora preko koga se ostvari trgovina na godišnjem nivou u vrednosti većoj od tri biliona dolara, a u koji spadaju i Parcelska i Spretli ostrva, na koja polaže pravo i kineski region Tajvan.

Kritičari Kine napominju da je njena "liniji od devet crtica" neodređena jer nema tačne koordinate, kao i da nije jasno da li ona polaže pravo samo na teritorije unutar te linije ili i na vodu.

Unutar te kineske linije se nalazi i plićak Skarboro, na 160 kilometara od Filipina i 800 od Kine, na koji polažu pravo obe države, piše BBC.

One su ušle u sukob na moru kod tog plićaka 2012. godine.

Stalni arbitražni sud u Hagu je 2016. godine presudio da Kina nema pravo na spornu teritoriju, ali je Kina odbacila tu presudu i izgradila više vojnih ustanova na toj teritoriji.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading