vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema američkom novinskom sajtu Axios, pozivajući se na tri dobro obaveštena izvora, očekuje se da će američki državni sekretar Entoni Blinken u narednih nekoliko dana objaviti sankcije protiv bataljona izraelskih oružanih snaga "Netzah Yehuda" (takođe poznatom kao Nahal Haredi) zbog kršenja ljudskih prava na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sankcije bi navodno zabranile pripadnicima reda Neca Jehuda, koji čine ultraortodoksni Jevreji, da dobiju američku vojnu podršku ili obuku.

Američki zvaničnik je rekao da je Blinkenova odluka zasnovana na incidentima prijavljenim na Zapadnoj obali još pre napada Hamasa 7. oktobra.

Jedinica je bila u središtu mnogih kontroverzi u prošlosti u vezi sa desnim ekstremizmom i nasiljem nad Palestincima, a posebno je zbog smrti Omara As’ada, 78-godišnjeg Palestinca-Amerikanca nakon hapšenja.

Prema Times of Israel, bataljon Netzah Yehuda postao je sinonim za krajnje desni ekstremizam i nasilje nad Palestincima. Izraelska vojska je povukla ovu jedinicu sa Zapadne obale u decembru 2022. godine.

"Sankcije su vrhunac apsurda", odgovara Izrael

Reakcija izraelske vlade na te izveštaje bila je više od gneva.

-Sankcije ne bi trebalo uvesti protiv (jedinice) ID - naglasio je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u objavi na platformi X (nekada Tviter), dodajući da će se njegova vlada suprotstaviti takvim merama svim sredstvima koja joj stoje na raspolaganju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading