Oružje
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Američki mediji izveštavaju da je američka vojska poslala komponente najnovijeg kopnenog raketnog sistema fun po prvi put van teritorije SAD, tačnije na Filipine. U ovoj azijskoj ostrvskoj državi, američki sistemi Tajfun će učestvovati u međunarodnim vojnim vežbama.

Sistem Tajfun može da lansira krstareće rakete Tomahavk i višenamenske rakete SM-6. Raketa SM-6 je moćna raketa koja deluje kao antibalističko oružje koje štiti važne američke vojne ciljeve. Zanimljivo je da kada je reč o pomoći Ukrajini, napredni sistemi poput ovog, nisu niti jednom spomenuti za skoro dve ipo godine sukoba.

Međutim, zašto Amerikanci šalju ovako moćne raketne sisteme na prag “pravog neprijatelja broj jedan”, Kine?

Vežbe američkog Tajfuna na Filipinima samo su početak američkog plana. Pentagon planira da trajno rasporedi ove strateške sisteme na Filipine, podižući tenzije sa susednom Kinom.

Dolazak Tajfun sistema šalje Pekingu jasnu poruku odvraćanja, te demonstrira sposobnosti američke vojske u Aziji.

Za sada ne znamo koliko će Tajfun nizova Vašington poslati na Filipine da učestvuju u međunarodnoj vojnoj vežbi Salaknib 24.

Međutim, znamo da su neki sistemi već stigli u zemlju uz pomoć američkih transportera C-17A.

Ovo je prvi put da je sistem Tajfun u vazduhu. Bilo je potrebno više od 15 sati da ovaj teški sistem stigne do Filipina, oko 13.000 kilometara udaljenih od tačke polaska letelice.

Kompletan niz Tajfun sistema sastoji se od 4 lansera, komandnog vozila i drugih pomoćnih vozila i opreme.

- Ovo je važan korak u našoj saradnji sa Filipinima, našim najstarijim saveznikom u regionu - rekao je američki brigadni general Bernard Harington i dodao da ovaj korak stvara nove mogućnosti za saradnju u našoj bilateralnoj obuci i spremnosti.

Čak je i slanje lanseraTajfun na Filipine strateški potez za američku vojsku. Kao što je gore pomenuto, sistem može da lansira krstareće rakete Tomahawk (protivbrodske i kopnene verzije) i rakete SM-6.

Rakete SM-6 su prvenstveno dizajnirane za upotrebu protiv neprijateljskih vazdušnih ciljeva, uključujući balističke rakete, međutim kada su ispaljene iz sistema Tajfun njihova primarna uloga je da pogode neprijateljske strateške ciljeve na kopnu i moru, kao što su sistemi protivvazdušne odbrane i komandni centri.

Takođe se smatra da su u stanju da presreću dolazne supersonične pretnje tokom svoje terminalne faze leta, čineći sisteme zaista dobrim oružjem.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading