Zoran Milanović
Foto: Printscreen/RTL

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović kazao je da je Milanović, za razliku od SDP-a, kršio upozorenje Ustavnog suda od 18. marta i izrekom ponavljao da je u kampanji kao budući predsednik vlade.

Takvim izjavama i postupanjem Milanović se stavio u položaj učesnika u parlamentarnim izborima, što on po svom ustavnom položaju dok je predsednik Republike ne može biti, zaključio je Ustavni sud.

Dodaju da je ustavni položaj predsednika Republike nespojiv s položajem učesnika u izborima za Hrvatski sabor.

Ustavni sud ističe da su izborni postupci uvek najvažniji test privrženosti istinskoj političkoj demokratiji koja je utelotvorena u Ustavu. Tokom celokupne izborne kampanje Milanović je postupao suprotno Ustavu te je doveo u pitanje vladavinu prava i demokratski višestranački sistem kao najviše tačke Ustava, zaključio je Ustavni sud.

"Stoga, polazeći od svojih ustavnih oblasti u postupku nadzora nad ustavnošću i zakonitošću izbora, kao i svojih opštih nadzornih oblasti kao čuvara Ustava, Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama i ponašanjem predsednik Republike, a da prethodno, u skladu s Upozorenjem od 18. marta 2024., nije podneo ostavku na dužnost predsednika Republike, doveo u poziciju da ne može biti ni mandatar za sastav buduće vlade ni predsednik vlade", navodi se u odluci Ustavnog suda.

Za ovu odluku glasalo je devet sudija, troje je bilo protiv, a jedna od sudija je bila odsutna.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading