OTKRIVEN "TAJNI PLAN" RUSIJE I IRANA?
Foto: Printscreen/Printscreen

"Zajedno, Rusija i Iran koriste Ukrajinu i Bliski istok kao laboratorije na bojnom polju da poboljšaju svoje oružje i razviju tehnike za prevazilaženje američkih i savezničkih odbrambenih sistema," rekla je Dejna Stroul, direktorka istraživanja na Vašingtonskom institutu, na saslušanju o "despotskom dvojcu" - Rusiji i Iranu, prenosi portal "Hill".

Saslušanje je održano samo nekoliko dana nakon što je Iran izveo vazdušni napad bez presedana na Izrael. Izraelska vojska je saopštila da je Iran ispalio skoro 170 dronova, 120 balističkih projektila i 30 krstarećih projektila; skoro svi su bili oboreni.

"Iran izvlači iz Rusije lekcije u kombinovanim udarnim paketima, kao i uvid u snage i slabosti sistema odbrane od vazdušnih i raketnih sistema zapadnog porekla," rekla je Stroul.

Iranski napad na Izrael sličan napadima Rusije na Ukrajinu

Prema Stroul i drugim ekspertima, iranski napad na Izrael bio je "izuzetno sličan napadima Rusije na Ukrajinu".

"Rusija je iskoristila vojnu i političku razmenu sa Teheranom tokom sirijskog građanskog rata u svoju korist," rekao je kongresmen Tom Kin.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u ponedeljak nazvao pokušaj napada Irana na Izrael "najboljim načinom da se kazni agresor" i "manifestacijom takta i racionalnosti iranskih lidera".

Prema ekspertima na saslušanju u sredu, oslanjanje Rusije na iransko oružje za nastavak invazije na Ukrajinu promenilo je odnos snaga u odnosima nacija, umanjujući uticaj Rusije nad režimom, a Iran je zauzvrat izvukao više sposobnosti.

"Jedan od najnovijih događaja koji moramo poremetiti je povećanje ruskog i iranskog oružja i municije koji će danas pomoći Rusiji da pregazi Ukrajinu, ali bi sutra moglo pomoći Iranu da nadvlada Izrael," rekao je Gabrijel Noronha iz Jevrejskog instituta za nacionalnu bezbednost Amerike.

Rusija šalje Iranu avione SU-35

Kongresmen Gejb Amo je podsetio da je nedavno rukovodstvo Centralne komande SAD izrazilo zabrinutost da bi Rusija uskoro mogla Iranu da obezbedi ruske avione SU-35 u zamenu za iranske bespilotne letelice i oružje.

"Zamislite samo kako bi izgledao napad (na Izrael) sa naprednim lovcima," dodao je Amo.

Behnam Ben Taleblu, viši saradnik u Fondaciji za odbranu demokratija, upozorio je da SAD dopuštaju svojim neprijateljima da jačaju jedni druge, ohrabreni "percepcijom političke neodlučnosti i strateškog odstupanja koja potiče iz Vašingtona".

"Islamska Republika je dobila zlato, gotovinu, rusko diplomatsko pokriće, zarobljeno zapadno oružje i ugovore za napredno oružje poput SU-35," rekao je Taleblu.

Poslanici iz potkomiteta pozvali su Predstavnički dom da usvoji dugo zakočen paket troškova za odbranu za pomoć Ukrajini, Izraelu i Indopacifiku, navodeći "snažnu podršku" predsednika Bajdena, objavljenu u saopštenju u sredu.

"Svet je u plamenu, a mi ne možemo zarivati glave u pesak," rekla je predstavnica En Vagner.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading