Iranska moranarica u Izraelu 2013
Foto: EPA/EPA/ABIR SULTAN, ilustracija

Pomorske snage Islamske revolucionarne garde i Generalštaba Oružanih snaga Islamske Republike Iran uvrštene su na ažuriranu listu sankcija Velike Britanije, navodi se u dokumentu objavljenom u četvrtak na sajtu britanske vlade.

- Mornarica Islamske revolucionarne garde je angažovana u neprijateljskim aktivnostima vlade Irana tako što preti, planira ili sprovodi aktivnosti usmerene na podrivanje prosperiteta ili bezbednosti Izraela - objašnjava se u dokumentu i dodaje da shodno tome, Generalštab iranskih oružanih snaga uvršten je na listu sankcija.

Pored toga, uvedene su restriktivne mere protiv direktora niza kompanija koje, kako se navodi u tekstu dokumenta, posluju u iranskom odbrambenom sektoru.

Jedinica Islamske revolucionarne garde izvela je napad na teritoriju Izraela u noći 14. aprila kao odgovor na uništenje iranskog konzulata u Siriji za koje su optužili izraelske avione ranije ovog meseca.

U napadu je, prema različitim izvorima, učestvovalo nekoliko stotina projektila i bespilotnih letelica.

Prema izraelskoj vojsci, Iran je lansirao ukupno više od 300 projektila i bespilotnih letelica, uključujući oko 170 dronova, više od 30 krstarećih projektila i više od 120 balističkih projektila. Istovremeno, Izrael navodi da je samo „nekoliko projektila“ stiglo u zemlju i nanelo „manju štetu“, presnosi RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading