Loši uslovi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Na državnom nivou, 142.000 dece beskućnika živi u mestima poput neuslovnih hotela, preuređenih kancelarija i prljavih hostela, što je rekord svih vremena, nakon što su cene kirije drastično porasle širom zemlje.

"Gardijan" piše da su škole sagledale razmere ovog problema iz prve ruke. Najnovije istraživanje Nacionalne obrazovne unije pokazalo je da je 59 odsto nastavnika u Engleskoj i Velsu primetilo da su njihovi učenici često bolesni zapravo zbog siromaštva, odnosno da su uslovi smeštaja glavni faktor za pojavu zdravstvenih tegoba.

Otprilike jedno od petoro dece u lokalnoj školi u ovom naselju živi u privremenom smeštaju, a slična situacija je širom opštine.

Škola se nalazi u Krofton Parku, gde mali most deli kuće od više miliona funti i imanja. Neka deca dolaze iz imućnih domova, dok druge premeštaju opštinske vlasti ili ih nemarni vlasnici primoravaju da žive u bedi. 

- Neka deca ne mogu da se okupaju ili operu odeću. To utiče na samopoštovanje naših učenika. Mnogi od njih su zabrinuti da će njihovi prijatelji znati kako žive. To drastično narušava njihovo fizičko i mentalno zdravlje - rekla je Naomi Lotijan, službenica za podršku porodici u školi.

Ona je na prvoj liniji stambene krize koja pogađa najsiromašnije učenike. Oni koji žive u domovima sa vlagom i u kojima se oseti buđ dolaze u lokalne škole sa kašljem i infekcijama grudnog koša, druge grizu miševi i pacovi u domovima punim štetočina.

Kada su novinari "Gardijana" posetili školu u martu, Lotijan se bavila potrebama brojnih učenika pod njenim nadzorom, uključujući jedan slučaj koji je dugo trajao.

Dva dečaka u školi živela su u privremenom smeštaju punom buđi i pacova duže od godinu dana sa svojom majkom. Nisu imali ni struje ni tople vode mesecima nakon što su pacovi progrizli žice i oštetili kotao. Njihovu majku su dva puta ugrizli pacovi, a njen trogodišnji sin je imao ponovljene infekcije grudnog koša zbog buđi. Njen stariji sin nije išao u školu dve nedelje nakon što su ga probudili pacovi na grudima.

"Gardijan" piše da su tokom posete njihovi novinari primetili da je izmet pacova na podu i sofi, kao i velike rupe na podu i zidovima po kojima su lutali glodari. 

Agencija za iznajmljivanje koja upravlja imovinom u ime privatnog stanodavca ignorisala je pritužbe na pacove i buđ. 

Privremeni smeštaj za mnoge porodice više nije privremen. Podaci do kojih je "Gardijan" došao u okviru zahteva za slobodu informacija pokazuju da je u Luišamu 297 domaćinstava bilo u privremenom smeštaju duže od pet godina do kraja 2023. U obližnjem Lambetu 1.006 domaćinstava provelo je više od pet godina u takvim smeštajima, a 311 duže od 10 godina.

U osnovnoj školi Katfordu, većina učenika živi u socijalnim stanovima. Neki su mesecima bez grejanja, drugi žive u prostorijama zatrpanim vlagom i kanalizacijom koja curi. Jedna sedmogodišnja devojčica živi u jednoj sobi sa svojom majkom. Kaže da se ćerka često budi noću zbog mirisa kanalizacije.

Liza Vilijams, direktorka škole, rekla je da su neki od njenih učenika razvili hroničnu astmu zbog vlage i buđi, a da su druge ugrizli miševi ili stenice.

- To je užasno - rekla je Naomi.

"Gardijan" je razgovarao sa brojnim roditeljima u školi koji su podelili slične priče. Jedna mama, koja ima dvoje dece koja pohađaju školu, živi u stanu sa jednim prozorom, u kojem su zbog buđi nikle pečurke na vratima!

Za mnogu decu jedina opcija je da ostanu u strašnim uslovima.

- Imam mnogo porodica koje imaju iste probleme. Ili pokušavaju da dobiju privatni smeštaj, koji ne mogu da priušte, ili ostaju tu gde jesu. Bukvalno nemaju gde da odu - zaključila je ona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading