Vojska na Artiku
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

General tvrdi da se Rusija već dugi niz godina naoružava na Arktiku, da otvara nove vojne baze i obnavlja stare.

- Generalno, govorim o militarizaciji Arktika - rekao je Kristofersen.

Upitan da li NATO treba da se sprema za vojni sukob na krajnjem severu, general je rekao da su to „oduvek radili“.

- Stupio sam u službu u norvešku vojsku 1988. godine. Od tada je moj posao kao vojnika bio da se pripremim za mogući sukob. Sve se svodi na to da se Rusija pouzdano odvrati od napada - rekao je Kristofersen.

Po njegovom mišljenju, ako Moskva stekne utisak da je Zapad slab, „Rusi će pokušati to da iskoriste“.

Norveška je 2022. godine potpisala sporazum o saradnji u oblasti odbrane sa SAD. Kako je objasnio general, to omogućava Amerikancima da investiraju u norveški odbrambeni sektor, kao i da koriste baze u zemlji za skladištenje oružja i municije.

Kristofersen je istakao da Norveška ne planira da raspoređuje vojnike NATO na svojoj teritoriji. Takođe je dodao da se ne razgovara o pitanju razmeštanja američkog nuklearnog oružja u Norveškoj.

Podsećamo, predsednik Vladimir Putin rekao je da su razvoj i unapređenje Arktika prioritet za Rusiju. Prema njegovim rečima, taj region je važan za odbranu, logistiku i energetiku. Šef države je 2022. godine naložio da se modernizuju vojni gradovi na Arktiku i baza flote.

@alo_portal Milica Zavetnica u “Zakuvavanju” Sarmice, pihtije i kraljevska piletina #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #fypシ #foryoupage ♬ original sound - Alo_portal

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading