Viktor Orban
Foto: EPA/EPA Max Slovencik

- Belgijska policija odlučila je da zabrani 'Konferenciju nacionalnog konzervativizma' u Briselu samo dva sata nakon što je počela. Mislim da više ne mogu da tolerišu slobodu govora", napisao je Orban na društvenim mrežama.

Prethodno je briselska policija upala je danas na konferenciju desničarske organizacije Nacionalni konzervativizam (NatCon) kojoj su prisustvovali desničari Najdžel Faraž i Suela Brejverman i naredila da se taj skup prekine kako bi se "očuvala javna bezbednost".


Oraban je rekao da su poslednji put „pokušali da ga ućutkaju uz pomoć policije“ kada je govorio protiv komunizma u Mađarskoj 1988. godine.

- Nismo odustali tada, nećemo odustati ni ovoga puta! – dodao je Orban.
On je na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da je Brisel "došao na novi nivo".

- Ako se neko zalaže za mir, jednostavno je zabranjen. 9. juna treba da kažemo da ne želimo rat“, rekao je mađarski premijer.

Konferencija je trebalo da se održi tokom dva dana, a Orban bi trebalo da govori u sredu ujutro. Pored njega, događaju je trebalo da prisustvuju bivši premijer Poljske  Mateuš Moravjecki , predsednik frakcije evropskih konzervativaca i reformista Rišard Legutko, bivša britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman i drugi političari iz evropskih konzervativnih partija.

Incident se dogodio manje od dva meseca pre izbora za Evropski parlament, gde bi desničarske snage i evroskeptici mogli značajno da povećaju svoje prisustvo.

Mađarski premijer Orban je ranije rekao da ima osećaj da su neke od odluka Brisela vođene ne interesima Evrope, već Sjedinjenih Država, i napomenuo da bi izbori za Evropski parlament na leto mogli lako da promene sastav evropskih lidera koji više ne služe interesima svojih birača. On je rekao i da je potrebno zameniti sadašnje rukovodstvo EU jer nije sposobno da se nosi sa kriznim situacijama.

Prema njegovim rečima, Brisel sada nema „dovoljno dobre lidere” koji ne mogu da reše probleme koji su nastali u vezi sa sukobom u Ukrajini .

Mađarski premijer je naveo i da je moderna Evropska unija, sa svojim pritiskom na Budimpeštu, loša parodija na SSSR . Prema njegovim rečima, „nema potrebe za Briselom” koji tretira zemlje članice kao provincije, govoreći im kako da žive, rukovodstvo EU mora da poštuje suverenitet evropskih naroda, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading