DRONOVI, RAKETE, RATNI BRODOVI... Još jedna država znatno povećava vojni budžet
Shutterstock

Najveći deo novih izdvajanja, koja će u narednih 10 godina ukupno iznositi 330 milijardi australijskih dolara, biće realizovan u poslednjih pet godina, čime će se budžet za odbranu povećati na 2,4 odsto BDP-a do 2034. sa nešto više od 2 odsto koliko iznosi u ovom trenutku, prenosi Rojters.

Ministar odbrane Ričard Marls, saopštio je danas da ovaj budžet odražava nove prioritete, kao što su rakete dugog dometa, za koje Australija veruje da su neophodne u svetu u kome bi potencijalni sukob između Kine i SAD mogao da ima značajan uticaj na region.

- Optimističke pretpostavke kojima smo se vodili tokom planiranja odbrane nakon završetka Hladnog rata odavno su nestale. Naše okruženje karakterišu neizvesnost i tenzije koje su ukorenjene u rastuće strateško rivalstvo između SAD i Kine - rekao je Marls.

Kako je saopšteno, nešto više od 40 odsto izdavajanja ili oko 145 milijardi australijskih dolara, predviđeno je za mornaricu, uključujući pojačanje za površinsku flotu, ali i program podmornica na nuklearni pogon i razvoj pomorskih dronova.

Do 74 milijarde australijskih dolara, ići će na programe u vezi sa projektilima, čija je važnost istaknuta u pregledu potrošnje prošle godine, navodi Rojters.

Prema ovom dokumentu, predviđena je nabavka novih raketa većeg dometa za vazduhoplovstvo i vojsku, programi protivraketne odbrane i domaća proizvodnja navođenog naoružanja.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading