Rat u Izraelu
Foto: AP/Osamah Abdulrahman (STR)

Tenzije između Izraela i Irana i dalje postojane. Izrael tvrdi da će odgovoriti na napad Irana, ali tako da kontraudar ne izazove širi sukob i da ga ne blokiraju SAD. Teheran, s druge strane, ponavlja da ne želi tenzije, ali da će uzvratiti još snažnije.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je razgovarao sa iranskim kolegom Ebrahimom Raisijem o ''zaoštrenoj'' situaciji na Bliskom istoku. Teheran je razgovarao i sa Pekingom i istakao stav da ne želi dalju eskalaciju.

BLOG UŽIVO: 

Vojska Pakistana ubila sedam militanata na granici sa Avganistanom

Pakistanska vojska saopštila je danas da je ubila sedam militanata koji su probali krišom da uđu u Pakistan prelazeći severozapadnu granicu te zemlje sa Avganistanom.

U saopštenju se navodi da su "pobunjenici" detektovani u blizini pograničnog grada Gulam Kana i pozivaju se vlasti Avganistana da bolje kontrolišu granice, prenosi Asošijeted pres.

Netanijahu poručio Britaniji i Nemačkoj: Izrael će sam donositi svoje odluke

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da će Izrael sam donositi svoje odluke.

"Oni svi imaju razne predloge i savete. Ja to cenim. Ali želim da bude jasno - mi ćemo naše odluke donositi sami i izraelska država će učiniti sve što je neophodno da se odbrani", rekao je Netanijahu posle sastanka sa ministrima spoljnih poslova Velike Britanije i Nemačke, prenosi Gardijan. Ranije danas je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kameron izjavio da je došao na sastanak da bi iskazao solidarnost sa Izraelom, ali i da se nada da će njegov odgovor na napad Irana biti "pametan i ograničen što je više moguće", preneo je Bi-Bi-Si njuz.

Huti poručuju: Nastavićemo sa napadima na brodove povezane sa Izraelom

Oružane snage hutskog pokreta nastaviće napade na brodove povezane sa Izraelom, kao i sopstvene operacije protiv ove zemlje, sve dok Tel Aviv ne okonča vojne operacije u Pojasu Gaze i blokadu ove palestinske enklave, izjavio je član političkog dela pokreta za "RIA Novosti" Huzam el Asad.

"Vojne operacije Jemena (Huta) povezane su sa nastavkom izraelske agresije, koju pomažu SAD, i blokadom našeg naroda u Pojasu Gaze. Stoga će se one nastaviti dok se izraelske operacije ne okončaju. Napadi na američke i britanske brodove kao vid legalnog i garantovanog prava da se odgovori na američko-britanske napade na Jemen, će se takođe nastaviti", poručio je on odgovarajući na pitanje da li će Huti delovati u dogovoru sa Iranom i eventualno zaustaviti napade ukoliko se Teheran suzdrži od daljih akcija.

Iran preti masovnim odgovorom ako Izrael pokrene i najmanji napad

Iranski predsednik  Ebrahim Raisi ponovo je danas upozorio da bi "najmanji napad" Izraela doneo "masovnu i oštru" reakciju, jer se region priprema za potencijalnu izraelsku odmazdu nakon iranskog napada tokom vikenda.

"Naredna iranska uzvratna operacija protiv Izraela neće biti ograničena", upozorio je predsednik Irana Ebrahim Raisi, dodajući da je prethodna "Operacija iskreno obećanje" bila kažnjivog, ali ne i sveobuhvatnog karaktera.

 

Mlaznjaci pogodili vojne baze Hezbolaha, rakete ispaljene na sever Izraela

Izraelski borbeni avioni pogodili su tokom noći nekoliko ciljeva Hezbolaha u južnom Libanu.

IDF: Uništeni raketni bacači u Gazi, bili pripremljeni za napad na Izrael

Izraelske vazduhoplovne snage pogodile su više od 40 ciljeva u Pojasu Gaze tokom prethodnog dana, uključujući raketne bacače pripremljene za napade na Izrael, saopštila je izraelska vojska (IDF).

Kako IDF tvrdi, pripremljeni raketni bacači uništeni su u centralnom delu Pojasa Gaze, gde je u toku operacija protiv Hamasa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading