Riši Sunak
Foto: AP/Stefan Rousseau (POOL)

Ukoliko bi zakon o duvanu i vejpu bio usvojen, bio bi prekršaj prodavati duvanske proizvode svima koji su rođeni nakon 1. januara 2009. godine, preneo je Skaj njuz.

To znači da oni koji sada imaju 15 godina ili manje nikada neće moći legalno da kupe cigarete.

Plan je bio jedna od tri ključne stavke politike Rišija Sunaka koje je najavio na konferenciji torijevaca prošle godine. Međutim, pojedini konzervativci kritikovali su zabranu, što znači da bi premijer morao da se osloni na podršku laburista da bi zakon bio usvojen.

Protivnici zabrane su Sunakova prethodnica, Liz Tras, koja je planove opisala kao "duboko nekonzervativne" i njen prethodnik Boris Džonson, koji je taj potez označio kao "ludilo". Ukoliko bude usvojen, zakon ne bi kriminalizovao samu konzumaciju duvana, a oni koji imaju 18 ili više godina mogli bi zauvek da kupuju cigarete bez pravnih posledica.

cigarete

 

 

 

Zabrana ima za cilj da spreči ljude da konzumiraju duvan čak i pre nego što počnu, jer je vlada ukazala na veoma veliku zavisnost od duvana, pri čemu četiri od pet pušača počinje da puši pre 20. godine i ostaju doživotno zavisni.

Prodavnice koje krše pravila suočiće se sa kaznama na licu mesta, a tako prikupljen novac biće korišćen za primenu mera protiv konzumacije cigareta. Britansku privredu i nacionalni zdravstveni sistem pušenje duvana godišnje košta oko 17 milijardi funti, što je više od 10 milijardi funti godišnjeg prihoda od poreza na duvan.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading