Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- U vojnoj sferi, došlo je do povećane saradnje Rusije i Kine, kao što su zajednički prolazak brodova (od jula do avgusta) i zajednički letovi, u kojima učestvuju bombarderi (jun i decembar) - navodi se u dokumentu.

Ističe se da sa bezbednosnog gledišta Japana, sve veća učestalost zajedničkih akcija Kine i Rusije oko Japana je zabrinjavajuća i to treba pomno pratiti.

Kako se dodaje, Japan, u vezi sa "promenljivom međunarodnom bezbednosnom situacijom", namerava da jača saradnju sa NATO-om i u budućnosti.

- Kao odgovor na promenljivo međunarodno bezbednosno okruženje, da bi održao i ojačao svetski poredak zasnovan na vladavini prava, Japan će ojačati stratešku saradnju sa NATO-om, partnerom sa kojim deli osnovne vrednosti i strateške interese - naglašava se u dokumentu.

Autori izveštaja podsećaju da je 2023. godine, tokom samita NATO u julu, gde je bio prisutan i japanski premijer Fumio Kišida, najavljen sporazum o Individualno prilagođenom partnerskom programu (ITPP) između Japana i NATO-a.

- ITPP ima za cilj da podigne saradnju Japana i NATO-a na novi nivo i uključuje četiri prioritetne oblasti: nove bezbednosne izazove, tradicionalne izazove, poboljšanu saradnju i promociju osnovnih vrednosti - navodi se "Plavoj knjizi diplomatije".

Japan želi da zadrži udeo u naftnim projektima u Rusiji

U izveštaju se dodaje da Japan namerava da zadrži učešće u ruskim projektima "Sahalin-1" i "Sahalin-2", jer ih smatra važnim za energetsku bezbednost.

- Što se tiče energetskog sektora, japanska vlada sprovodi politiku postepenog ukidanja od ruskih energetskih resursa, uključujući ugalj i naftu, i deluje na način koji minimizira negativan uticaj na živote i poslovanje ljudi - navodi se u dokumentu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading