Boing 757
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

"Za nas je važno da izgradimo avione sledeće generacije na osnovu tehnologija u kojima je Japan konkurentan, istovremeno doprinoseći dekarbonizaciji vazdušnog saobraćaja", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Japan očekuje da će razvoj novog održivog aviona biti završen posle 2035. godine, prenosi vodeći ekonomski magazin Forbes.

Poslednji komercijalni program aviona Japana bio je turboprop YS-11 koji je razvijen kao zamena za Douglas DC-3 i koji se dobro pokazao na domaćem tržištu, ali nije uspeo da ostvari dobre rezultate na međunarodnom tržištu. 

Proizvodnja YS-11 aviona završena je 1973. godine, ali je avion imao dug životni vek nakon toga. Poslednji komercijalni let bio je 2006. godine.

Poslednji program razvoja aviona Japana, Mitsubishi SpaceJet, ili Mitsubishi Regional Jet kako je ranije bio poznat, nije uspeo da zaživi nakon što je imao komplikacije u razvoju i probleme nastale zbog pandemije COVID-19.

Mitsubishi Heavy Industries je prošle godine najavio da će obustaviti dalji razvoj ovog dugo očekivanog aviona.

Međutim, japansko ministarstvo smatra da je napušteni SpaceJet program dokazao potrebu za programom u kom će rizik razvoja i proizvodnje aviona biti podeljen između privatnog i javnog sektora i koji se oslanja na međunarodnu saradnju.

Japanski planovi su ambiciozni. Novi program bi imao za cilj razvoj aviona nove tehnologije: aviona na vodonik. Ovo se poklapa sa planovima Japana da do 2050. postane neutralan u pogledu emisije ugljenika.

"Cilj nam je da zauzmemo vodeću poziciju u proizvodnji aviona nove generacije", rekao je Kazučika Ivata, državni ministar za ekonomiju, trgovinu i industriju.

Ni Airbus ne odustaje od razvoja aviona na vodonik: Rok koji je ovaj proizvođač zacrtao za razvoj novog vazduhoplova je 2035. godina, dok bi A380 sa pogonom na vodonik trebalo da poleti do 2026. godine.

Boeing je bio rezervisaniji, predviđajući da bi letovi sa pogonom na vodonik mogli krenuti tek 2050. godine.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading