RASTE NAPETOST Izrael rešio kako da odvrati Iran od daljih napada
Foto: Tanjug/Tanjug

To navodi Bi-Bi-Si koji prenosi da je Herzi Halevi, načelnik generalštaba izraelske vojske, posetio vazduhoplovnu bazu Nevatim, lakše oštećenu prilikom iranskog napada.

General-major Muhamed Bageri, načelnik Generalštaba iranske vojske, posle raketnih udara je kazao da je upravo iz te baze početkom aprila Izrael pokrenuo napad na iranski konzulat u Damasku, kada su stradali komandanti Revolucionarne garde.

Britanski medijski servis prenosi da je Halevi tokom jučerašnje posete bazi Nevatim, kazao vazduhoplovnim trupama da Izrael mora da odgovori na lansiranje tolikog broja iranskih raketa i dronova.

BBC ocenjuje da je izazov sa kojim se suočava ratni kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u tome kako pronaći način da se pošalje snažna poruka, a pritom ne izazove regionalna kriza.

Halevi nije rekao konkretno o kakvim akcijama se radi niti kada će biti preduzete.

Saveznici Izraela su snažno osudili iransku oružanu akciju ali su pozvali Netanjahua da pokaže uzdržanost.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da "sve strane moraju da pokažu uzdržanost" da izbegnu spiralu nasilja na Bliskom istoku, a francuski predsednik Emanuel Makron da će Pariz pokušati da ubedi Izrael da odgovor ne sme da rezulira eskalacijom sukoba.

Iranski napad u noći između subote i nedelje bio je prvi slučaj da je ta zemlja direktno vojno napala Izrael, uprkos decenijskim neprijateljstvima koja datiraju još od Islamske revolucije 1979. godine, prenosi AP.

Izraelski vojni portparol rekao je da je 99 odsto dronova i raketa koje je Iran lansirao presretnuto.

Napetost između Izraela i Irana raste od početka izraelskog šestomesečnog rata protiv militananta Hamasa u Pojasu Gaze.

Rat je počeo kada su Hamas i Islamski džihad, dve ekstremističke organizacije koje podržava Iran, iz Pojasa Gaze izveli napad na izraelsku teritoriju 7. oktobra prošle godine u kome je ubijeno 1.200 ljudi i oteto 250 talaca.

Izrael je posle toga pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze u kojoj je razoren veliki deo te teritorije i poginulo više od 33.700 ljudi, prema lokalnim zdravstvenim zvaničnicima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading