Vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Napad Teherana kasno sinoć, pokrenut nakon izraelskog vazdušnog napada na kompleks iranske ambasade u Damasku 1. aprila u kojem su ubijeni oficiri elitnog Korpusa garde Islamske revolucije, povećao je pretnju šireg regionalnog sukoba.

Iran se oslanja na napade saveznika u regionu na izraelske i američke mete kako bi pokazao podršku palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu u Gazi, koja ne pokazuje znake popuštanja uprkos brojnim naporima posredovanja.

- Presreli smo, odbili, zajedno ćemo pobediti - objavio je Netanjahu na društvenoj mreži Iks.

Izraelski zvaničnik: Sledi značajan odgovor

Izraelska vojska saopštila je da su njene oružane snage oborile više od 99 odsto iranskih dronova i projektila i da razgovaraju o daljim opcijama. Izraelska televizija Kanal 12 citirala je neimenovanog izraelskog zvaničnika koji je rekao da će biti "značajnog odgovora" na napad.

Iran je upozorio da će u tom slučaju odgovor biti još jači nego večeras i upozorio Vašington da će, u slučaju njegove podrške Izraelu, mete biti američke baze u regionu.

Rat u Gazi, koji je počeo napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra, pojačao je tenzije u regionu, proširivši se na frontove sa Libanom i Sirijom. i privlačenje vatre dugog dometa na izraelske ciljeve čak iz Jemena i Iraka. Iranska novinska agencija Fars citirala je izvor koji je rekao da Teheran pomno prati Jordan, koji bi mogao da postane sledeća meta u slučaju bilo kakvih poteza podrške Izraelu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading