Ambasada
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Odluka će uticati na metale proizvedene u Rusiji nakon 13. aprila 2024. godine, a vodeće svetske robne berze – Londonska berza metala (LME) i Čikaška trgovačka berza (CME) trebalo bi da zabrane trgovinu ovim metalima.

Nove zabrane će nastaviti da budu usmerene na prihode koje Rusija može da zaradi za finansiranje svoje vojne operacije u Ukrajini, rekla je u petak u saopštenju za štampu američka sekretarka finansija Dženet Jelen.

- SAD imaju za cilj da smanje zaradu Rusije, istovremeno štiteći naše partnere i saveznike od neželjenih efekata prelivanja - dodala je Jelen.

Prema rečima moskovskog ambasadora u SAD Anatolija Antonova ovaj neopravdani i ispolitizovani korak će se neizbežno vratiti.

- Odluka Vašingtona je verovatno zasnovana na proračunima da cene roba neće skočiti u nebo u samim SAD - rekao je Antonov, napominjući da su SAD već svele sopstveni uvoz ruskih metala na minimum.

Međutim, ovim novim "ilegalnim" potezom, američka administracija zapravo "provocira neravnoteže na globalnim tržištima uvlačeći svoje satelitske države u sankcije", dodao je on.

Rusija će preduzeti dalje korake da zaobiđe sankcije Zapada i diverzifikuje svoju spoljnu trgovinu, izjavio je u utorak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posete Kini.

On je sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem razgovarao o "ekonomskim prazninama" koje proizilaze iz „"nezakonite politike jednostranih sankcija", kao i o planovima kako da se pozabave njima u okviru BRIKS-a i Šangajske organizacije za saradnju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading