Nemački magazin
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Portal Alo.rs je 13.04.2024. godine objavio vest pod naslovom "SVAKE GODINE NOVI POL Bundestag usvojio novi zakon, Nemačka postaje zemlja tranvestita", međutim naš portal je manipulisao činjenicama i senzacionalistički pristupio ovoj temi i objavio je netačnu tvrdnju na šta nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba.

Portal Alo.rs je objavio ovu informaciju pre nego što je nemačka vlada usvojila nacrt ovog zakona, tvrdeći tom prilikom da je pravni akt koji je mesecima kasnije usvojen "službeno utvrđuje društveni i biološki pol osobe bez obzira na stvarni biološki status", što nije tačno - novi zakon u Nemačkoj ne utvrđuje promenu biološkog pola.

Istina je da je nemački Bundestag 12. aprila 2024. godine usvojio zakon kojim se transrodnim, interpolnim i nebirnimm osobama olakšava promena roda i imena u ličnim dokumentima, dok takođe nije istina da će "moći da menjaju pol svakih godinu dana". Preciznije, na stranici Savezne kancelarije za pitanja porodice i civilnog društva objašnjava se da je "nova promena roda i imena u ličnim dokumentima" moguća posle 15 mjeseci, s tim da se tim zakonom samo uređuje pitanje pod kojim uslovima je moguća promena upisa roda i imena u dokumentima. Konkretno, njime se ne tretiraju medicinske prilagodbe izgleda primarnih i sekundarnih polnih karakteristika.

Portal Alo.rs je među regionalnim medijima koji su se na senzacionalistički način bavili ovom temom i na taj način smo doveli u zabludu svoje čitaoce. Ovom prilikom se izvinjavamo i ispravljamo netačnu vest.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Rada

13.04.2024 09:32

Jel to ona čista nacija? Ko koga i ko skim? Nema veze, znamo ih