Zakon
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Francusko ministarstvo spoljnih poslova savetovalo je danas francuskim državljanima da ne putuju u Iran, Liban, Izrael i na palestinske teritorije, zbog postojanja opasnosti da se proširi sukob na Bliskom istoku.

Francuski MSP je na platformi X naveo da će se rođaci francuskih diplomata u Iranu vratiti u Francusku, kao i da je francuskim državnim službenicima zabranjeno da vode bilo kakve misije u Iranu, Libanu, Izraelu i na palestinskim teritorijama.

Iranski izvori su rekli Rojtersu da je Teheran signalizirao Vašingtonu da će odgovoriti na napad Izraela na iransku ambasadu u Siriji na način koji ima za cilj da se izbegne velika eskalacija i da neće delovati ishitreno, jer Teheran traži primirje i u Pojasu Gaze.

U napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila poginuli su komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i njegov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok je više zvaničnika Teherana ranije zapretilo osvetom za napad, uključujući i vrhovnog vođu Irana ajatolaha Ali Hamneija, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading