ines mrdović
Foto: Printscreen/YouTube/ RTCG - Zvanični kanal

Petar Lazović, bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, uhapšen u julu 2022. godine, ponudio je jemstvo od 9,3 miliona evra za izlazak iz pritvora što je najveće jemstvo u istoriji crnogorskog pravosuđa. Direktorica nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu Ines Mrdović, u izjavi za "Adria" Televiziju, postavlja pitanje kako su pojedinci u mogućnosti da ponude višemilionska jemstva kako bi se branili sa slobode.

“Pre svega govorim o nekada vodećim ljudima u crnogorskom pravosuđu. Na primer Vesna Medenica i Blažo Jovanić, niz drugih slučajeva gde su iznosi jemstva zaista bili ogromni. Mislim da bi nadležni organi trebali da se pozabave pitanjem čija je to stvarno imovina”, navela je Mrdović.

Iako je Ustavom Crne Gore i setom Zakona garantovana pretpostavka nevinosti, javnost ima puno pravo na sumnju da su lica okrivljena za teška krivična dela imovinu stekla nezakonitim delima.

“Sumnja je javnosti da se do ogromne imovine došlo kroz neki vid zloupotrebe. To ne mora da bude pravilo, ali dok javnost ne dobije konkretne odgovore u odnosu na sve slučajeve, onda je naše pravo da sumnjamo da tu ima dosta stvari koje nisu bile zakonite”, dodala je ona.

Prihvaćeno jemstvo za Aleksandra Mijajlovića, odluku donela Suzana Mugoša

Prema informacijama Višeg suda u Podgorici, tokom 2023. godine iznos ponuđenog jemstva u celokupnim slučajevima prelazio je 10 miliona, što u novcu što u nekretninama.

Alo/Adria

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading