španska zastava
Foto: EPA/EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Ovo je rekao je ministar spoljnih poslova Španije Hoze Manuel Albares u intervjuu radiju "Onda Cero" u četvrtak.

- Razgovaramo sa našim evropskim partnerima da odredimo najbolje vreme za ovo... Praktično razgovaramo o tome koji je dan najbolji za to“, rekao je ministar.

Albarez je napomenuo da su nade palestinskog naroda usko povezane sa bezbednošću Države Izrael. Prema njegovim rečima, ako se ne nađe rešenje za „šest miliona palestinskih izbeglica koje imaju pravo da se vrate na svoju zemlju, onda neće biti mira na Bliskom istoku i bezbednosti za Državu Izrael“.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je na konferenciji za novinare posle sastanka Evropskog saveta 22. marta da se španska vlada dogovorila sa vlastima Irske, Slovenije i Malte da preduzmu prve korake ka priznavanju palestinske države. Ove zemlje su takođe izdale zajedničku izjavu u kojoj su izrazile spremnost da priznaju palestinsku državu pod „prikladnim okolnostima“.
Palestinu je trenutno priznalo devet država članica EU. Osam zemalja – Bugarska, Kipar, Češka, Mađarska, Malta, Poljska, Rumunija i Slovačka – preduzele su ovaj korak 1988. godine, pre ulaska u EU, i Švedska 2014. godine, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading