Aleksandar Vučić i Emanuel Makron
Foto: AP/Sarah Meyssonnier (POOL)

- Potrebno je izdržati, snabdeti Ukrajinu oružjem da bi mogla da se odupre. Uveren sam da je to geopolitička realnost u kojoj ćemo dugoročno živeti. I važno je zapamtiti da svet neće stati ako se rat završi sutra - rekao je Makron prilikom polaganja kamena temeljca fabrike za proizvodnju baruta u mestu Beržerak u blizini Bordoa, prenosi Mond.

Prema njegovim rečima, nastaviće se masovno naoružavanje u Rusiji, povećavaće se vojni troškovi u celoj Evropi.

- Zbog toga smo na putu ka dugoročnim geopolitičkim i geostrateškim promenama, gde će odbrambena industrija imati sve značajniju ulogu. Zato su napori koje ovde ulažemo hitni. Moramo da delujemo brzo, odlučno i masovno - poručio je francuski predsednik.

Prema planovima vlade, fabrika za proizvodnju baruta i eksploziva u Beržeraku trebalo bi da počne sa radom 2025. godine i moći će da proizvodi 1.200 tona baruta godišnje.

Kompanija već ima plan porudžbina do 2030. godine. Fabrika Beržerak koja proizvodi eksploziv od 1915. godine, demontirana je 2007. zbog nedostatka dovoljnih porudžbina, ali je sukob u Ukrajini bio "akcelerator rasta" za ovu kompaniju.

Makron je u januaru kritikovao „oblik zadovoljne obamrlosti“ odbrambene industrije pre invazije na Ukrajinu.

- Ne možemo dozvoliti Rusiji da misli da može da pobedi. Pobeda Rusije je kraj evropske bezbednosti - istakao je on.

Makronove najave o prelasku na ratnu ekonomiju u junu 2022. godine, industrija je nastojala da se pojača kako bi ispunila porudžbine.

Francuska je 2023. godine naručila vojnu opremu u vrednosti od 20 milijardi evra, za trećinu više nego prethodnih godina. Evropska unija dodelila je više od 130 miliona evra nemačkom odbrambenom koncernu Rajnmetal za povećanje proizvodnje municije. Sredstva će biti iskorišćena za povećanje proizvodnje baruta i artiljerijskih granata kalibra 155 mm.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading