Rat u izraelu
Foto: AP/Ariel Schalit (STF)

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, rekao je da Izrael "mora biti kažnjen i biće kažnjen" zbog napada na kompleks iranske ambasade u Siriji.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant poručuje da će svako ko pokuša da ih napadne biti dočekan čvrstom odbranom. Neprijatelj nikada ne zna kakva mu iznenađenja spremamo, ističe Galant.

I šef izraelske diplomatije Izrael Kac navodi da ako Iran napadne sa svoje teritorije, Izrael će odgovoriti i napasti Iran.

Američki predsednik Džozef Bajden poručio je da je posvećenost Vašingtona bezbednosti Izraela "gvozdena" pred pretnjama iz Irana.

SAD i njeni saveznici veruju da je veliki napad Irana na Izrael neizbežan i da bi se mogao dogoditi u narednim danima, prenosi Blumberg pozivajući se na neimenovane izvore upoznate sa procenama američkih i izraelskih obaveštajnih službi.

Nemačka avio-kompanija "Lufthanza" saopštila je da obustavlja letove za i iz Teherana "zbog trenutne situacije na Bliskom istoku".

Trojica sinova vođe Hamasa Ismaila Hanijea ubijena su u izraelskom napadu u Gazi. Ismail Hanije kaže da je napad na njegovu porodicu dokaz "neuspeha" Izraela, dodajući da to neće promeniti poziciju Hamasa u tekućim pregovorima o prekidu vatre.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

BONUS VIDEO

 

Kraj bloga

Blinken traži od Kine, Turske i Saudijske Arabije da odvrate Iran od napada

Američki državni sekretar Antoni Blinken zatražio je od kineskog ministra spoljnih poslova i drugih kolega da iskoriste svoj uticaj da odvrate Iran od napada na Izrael, saopštio je Stejt department.

Hanije: Ubistvo mojih sinova ne isključuje mogućnost dogovora

Lider Hamasa Ismail Hanije kaže da je postizanje sporazuma o primirju i oslobađanju talaca sa Izraelom i dalje moguće čak i nakon vazdušnog udara u Gazi u kojem su ubijena tri njegova sina.

Sunak: U potpunosti podržavamo pravo Izraela da se brani od iranskih pretnji

Britanski premijer Riši Sunak rekao je da Velika Britanija u potpunosti podržava pravo Izraela da se brani od iranskih pretnji.

Sunak kaže da su pretnje Irana da će izvesti raketni napad na Izrael "neprihvatljive", dodajući da kao i Amerikanci, u potpunosti podržavaju pravo Izraela da se brani od toga.

Sunak dodaje da je Britanija već "istakla Iran kao značajan rizik za regionalnu bezbednost", uključujući i Veliku Britaniju.

Kipar prikuplja pomoć za Gazu uprkos pauzi u isporukama

Kiparski ministar spoljnih poslova kaže da dodatne količine humanitarne pomoći nastavljaju da pristižu za Gazu u tu ostrvsku državu, uprkos obustavi isporuke pomoći na palestinsku teritoriju.

Konstantinos Kombos kaže da kiparske vlasti, u saradnji sa američkim vojnim zvaničnicima, nastavljaju pripreme za isporuke pomoći kada se pomorski koridor ponovo aktivira.

Očekuje se da se u maju završi plutajući dok koji je izgrađen u SAD i koji je dizajniran da prima 1.500 tona pomoći nedeljno.

On kaže da će isporuke biti nastavljene kada se revidiraju bezbednosni protokoli u Gazi kako bi se osigurala bezbedna distribucija pomoći nakon izraelskih vazdušnih napada 1. aprila u kojima je poginulo sedam radnika Svetskog programa za hranu.

Izraelski zvaničnik: Hamas i dalje beži od pregovora

Hamas se i dalje udaljava od sporazuma koji bi obezbedio prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca, rečeno je u kabinetu izraelskog premijera, dok su pregovori ponovo u zastoju.

"Na stolu je veoma razumna ponuda i Hamas se i dalje udaljava", rekao je portparol Dejvid Menser dodajući da međunarodni pritisak na Izrael samo pomaže Hamasu.

 

U Gazi stradalo 33.545 ljudi

Najmanje 33.545 Palestinaca je ubijeno, a 76.094 ranjeno je u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Gaze u četvrtak, prenosi Rojters.

 

 

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo irskog premijera jer u govoru nije pominjao taoce u Gazi

Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je u četvrtak novog irskog premijera Sajmona Harisa jer tokom govora u parlamentu nije pominjao taoce koje drže militanti u Gazi, javlja agencija Frans pres (AFP).

Izraelski mediji: Netanjahu nije konsultovan o ubistvu sinova lidera Hamasa

Izraelske snage ubile su tri sina lidera Hamasa Ismaila Hanijea u vazdušnom napadu na Gazu bez konsultacija sa visokim komandantima ili političkim liderima, uključujući premijera Benjamina Netanjahua, navodi Rojters pozivajući se na izveštaje izraelskih medija u četvrtak.

Citirajući visoke izraelske zvaničnike, novinska agencija Vala je rekla da ni Netanjahu ni ministar odbrane Joav Galant nisu bili unapred obavešteni o napadu, koji su koordinisali izraelska vojska i obaveštajna služba Šin Bet.

Službe SAD strahuju da je većina izraelskih taoca koje drži Hamas mrtva

Obaveštajne službe Sjedinjenih Američkih Država strahuju da je većina taoca koje drži Hamas mrtva, rekli su neimenovani američki zvaničnici za "Vol strit džurnal".

Oni su naveli da je verovatno da su neki zatočenici umrli tokom izraelskih napada u Gazi, kao i da su neki umrli usled zdravstvenih problema i povreda koje su zadobili tokom kidnapovanja, prenosi Tajms of Izrael.  

Podaci američkih obaveštajnih službi su, kako napominju zvaničnici, ograničeni i delom zavise od izraelskih službi.  

Hamas je u napadu na Izrael 7. oktobra ubio oko 1.200 ljudi i uzeo 253 taoca.  Njih 105 je pušteno tokom jednonedeljnog primirja u novembru i četvoro je pušteno pre toga, a kasnije je pušteno još troje.  

Tela 12 taoca su pronađena, uključujući tri tela onih koje je vojska Izraela ubila greškom.

IDF: Ogroman porast broja žena koje se pridružuju vojsci

Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je zabeležila ogroman porast broja žena koje se pridružuju borbenim jedinicama. Prema podacima IDF-a, od marta do aprila ove godine, 57 odsto više žena se pridružilo vojsci, nego što je prvobitno planirano, prenosi Tajms of Izrael.

Kako se navodi, za pešadijske jedinice odazvalo se 58 odsto više žena, a za jedinice za prikupljanje borbenih obaveštajnih podataka čak 110 odsto više žena nego što se očekivalo.

Povećan broj žena pridružio se i artiljerijskom korupusu, protivvazdušnim snagama i jedinicama za potragu i spasavanje. Pored toga, izraelska vojska saopštila je da je zabeležen porast broja muških vojnika koji su regrutovani.

Netanjahu: Izrael je spreman da odgovori na sve napade

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je Izrael spreman da odgovori ukoliko bude napadnut.

- Postavljamo jednostavan princip, ko god napadne nas, mi uzvratimo napad - rekao je Netanjahu prilikom posete floti aviona F15.

Pretpostavlja se da je ovom izjavom aludirao na nedavne pretnje Irana, prenosi Tajms of Izrael.

- Nalazimo se u izazovnim vremenima. U sred rata smo u Gazi koji nastavlja punom snagom. Uz to, nastavljamo neprestane napore da povratimo naše taoce, ali se takođe spremamo za izazove koji stižu sa drugih frontova - naveo je Netanjahu i poručio pilotima ove flote da njima veruju i on i ceo Izrael.

U napadu na iranski konzulat u Damasku 1. aprila poginuli su komandant Revolucionarne garde u Siriji i Libanu Mohamed Reza Zahedi i negov zamenik, kao i pet oficira koji su bili u njihovoj pratnji.

Izrael tvrdi da ne stoji iza napada, dok je više zvaničnika Teherana ranije takođe zapretilo osvetom za napad, uključujući i vrhovnog vođu Irana ajatolaha Ali Hamneija koji je kazao da "taj zli režim mora biti kažnjen i biće kažnjen".

Hamas: Netanjahu se služi prljavim alatima da bi pokvario pregovore o prekidu vatre

Ubistvo dece i unuka vođe Hamasa Ismaila Hanijea pokazuje očaj izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da “potkopa” trenutne pregovore o prekidu vatre, kaže Basem Naim, član političke kancelarije Hamasa.

- Netanjahu u poslednjih nekoliko sedmica nije uspeo da pokvariti pregovore i pod pritiskom je Amerikanaca, međunarodne zajednice i internog izraelskog društva. Sada koristi sve prljave alate - ubijajući našu decu, žene, vođe ili neke ljude u Damasku... Insistira na potkopavanju svake šanse za postizanje sporazuma o prekidu vatre - rekao je Naim za Al Džaziru.

UNRWA dobila građanski orden viteštva i časti od španskog kralja

Agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRWA) kralj Španije dodelio je španski građanski orden viteštva i časti.

Filipe Lazarini, generalni komesar UNRWA, objavio je u četvrtak na društvenim mrežama da je za njega i UNRWA bila "čast" da dobiju nagradu.

- Ovo je priznanje za izvanrednu uslugu naših timova gde god da se nalaze u Gazi - napisao je Lazarini.

Makron: Francuska i druge zemlje isporučile 110 tona pomoći iz vazduha

Nekoliko zemalja, uključujući Francusku, ispustilo je oko 110 tona humanitarne pomoći u Gazu, saopštili su francuski predsednik i vojska, prenosi agencija Frans pres (AFP).

- Suočena sa humanitarnom vanrednom situacijom u Gazi, Francuska nastavlja da isporučuje lekove i hranu stanovništvu - rekao je francuski predsednik Emanuel Makron na Iksu.

- Sa Jordanom i drugim partnerima, danas je isporuka aviona omogućila isporuku više od 110 tona tereta - dodao je on.

Vođa Hamasa potvrdio da su njegova tri sina ubijena u izraelskom napadu na Gazu

Vođa Hamasa Ismail Hanije saopštio je da su trojica njegovih sinova ubijena u izraelskom vazdušnom napadu na Gazu. On je za Al Džaziru naveo da su ubijeni njegovi sinovi Hazem, Amir i Mohamed, kao i trojica njegovih unuka.

- Krvlju mučenika i bolom povređenih stvaramo nadu, stvaramo budućnost, stvaramo nezavisnost i slobodu za naš narod i našu naciju - poručio je Hanije.

Članovi porodice vođe Hamasa stradali su u današnjem izraelskom napadu na izbeglički kamp Šati, severozapadno od grada Gaze.

Erdogan i Fidan izrazili saučešće vođi Hamasa

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izrazio je saučešće predsedniku Političkog biroa Hamasa Ismailu Hanijeu zbog smrti njegova tri sina i troje unučadi u izraelskom napadu.

Erdogan je tokom telefonskog razgovora poručio da će "Izrael definitivno odgovarati pred zakonom za zločine protiv čovečnosti koje je počinio", navodi se u saopštenju iz Kabineta turskog predsednika, prenosi TRT Haber.

Saučešće lideru palestinske militantne grupe izrazio je i ministar spoljnih poslova Turske Hakan Fidan.

Rojters: Vojska SAD presrela tri bespilotne letelice iz Jemena

Centralna komanda Sjedinjenih Država(CENTCOM) saopštava da je vojska SAD uspešno presrela tri bespilotne letelice lansirane iz oblasti Jemena, koje kontrolišu Huti iznad Adenskog zaliva i Crvenog mora.

Dodaje se da šteta nije prijavljena.

Navodi se i da su snage SAD ranije uništile osam bespilotnih letelica u oblastima Jemena pod kontrolom Huta.

Blinken: SAD će biti uz Izrael povodom pretnji Irana

Sjedinjene Države će biti uz Izrael protiv bilo kakvih pretnji Tehrana, rekao je državni sekretar SAD Entoni Blinken u razgovoru sa ministrom odbrane Izraela i Joavom Galantom.

Takođe, Blinken i Galant su razgovarali o naporima da se oslobode svi taoci putem sporazuma o trenutnom prekidu ratnih dejstava u Gazi, saopštio je američki Stejt departmant.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading