Vakcinacija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Konzum kokaina je rekordno veliki. Prema podacima UN, 2021. je tu drogu konzumiralo oko 22 miliona ljudi. Po učestalosti korišćenja ona je na drugom mestu iza kanabisa.

U Evropi kokain najviše uzimaju Nemci. To pokazuju analize otpadnih voda.

Reč je o drogi koja stvara jaku zavisnost i oštećuje vitalne organe. Konzum dovodi kardiovaskularni sistem do granica opterećenja, što se može uporediti sa neprestanim trčanjem maratona. Odvikavanje takođe predstavlja veliki fizičko i mentalno opterećenje. Sada istraživači u Brazilu rade na serumu koji bi trebalo da potpomogne terapiju odvikavanja, prenosi DW.

Kako deluje kokain?

Većina konzumenata usisava kokain u formi praha – kroz nozdrve. Alternativa je pušenje uz pomoć lule. Supstanca preko krvi dospeva do mozga. Tamo izaziva lučenje različitih supstanci za prenos informacija, među kojima je i dopamin. Javlja se osećanje intenzivne euforije.

Telo postaje hiperaktivno i razdraženo. Srce pumpa krv punom snagom, arterije se sužavaju. Krvni pritisak i telesna temperatura rastu. Potrebe poput gladi i žeđi postaju nevažne. U najgorem slučaju, „trip“ može da se završi grčevima, komom ili zaustavljanjem disanja ili rada srca.

Ekstaza traje između 5 i 30 minuta.

„Stvara se osećaj da je na svim semaforima upaljeno zeleno svetlo“, kaže Hanspeter Ekert, terapeut u jednom berlinskom udruženju za lečenje narkomanije.

Alo/NovaS

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading