Samit u Švajcarskoj
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Švajcarska strana nije poslala pozivnicu za konferenciju, ali naša pozicija je dobro poznata, ruska strana ga ne bi prihvatila - rekao je on, dodajući da je ideja mirovne konferencije, koju snažno promovišu organizatori, neprihvatljiva za Rusku Federaciju, jer je reč o pokušaju da se nametne neodrživa formula mira koja ne uzima u obzir ruske interese.

Prethodno je švajcarska predsednica Vajola Amerd izjavila da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tražio da se organizuje mirovni samit u Ukrajini, a prema rečima njegovoG šefa kabineta, Andrija Jermaka, Kijev je zatražio održavanje samita kako bi se odobrila ''formula mira'' Zelenskog.

Ministar spoljnih poslova Švajcarske Ignacio Kasis je istakao da nema alternative za učešće Rusije u mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini i da je održavanje mirovne konferencije bez Rusije nemoguće.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na sastanku sa Kasisom u januaru naglasio da Moskva, kada gradi bilateralne odnose, uzima u obzir odstupanje Berna od principa neutralnosti i njegovu podršku Kijevu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading