Avion leti
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

 On uskoro stiže na samit s američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, a pred taj susret je izavio da zbog bezbednosnih izazova i geopolitičkih tenzija savez Japana i Sjedinjenih Država "postaje sve važniji".

Službeni Tokio sve se više odmiče od pacifističkog Ustava, potrošnju za odbranu povećao je već na dva odsto BDP-a, a u planu je da do 2027. stekne sposobnost vojnog kontraudara bude li trebalo, ocenjuje CNN.

Budući da Japan nosi teret militarističke prošlosti, taj je potez kontroverzan, pogotovo iz ugla njegovih suseda. Međutim, Kišida ukazuje na "teško i složeno" bezbednosno okruženje u kojem se nalazi četvrta ekonomija sveta.

"U našem susedstvu postoje zemlje koje razvijaju balističke projektile i nuklearno oružje i druge koje grade svoje odbrambene kapacitete na netransparentan način. Takođe, postoji jednostrani pokušaj promene statusa kvo, silom, i u Istočnom kineskom moru i u Južnom kineskom moru", rekao je očito sugerišući da je Kina agresivna u teritorijalnim sporovima s Filipinima i Japanom.

Zbog toga je, kako je rekao, izgradnja japanske sposobnosti odvraćanja i reakcije "bitna za savezništvo sa Sjedinjenim Državama".

"Nadam se da će SAD ovo razumeti i da možemo zajedno da radimo na poboljšanju mira i stabilnosti u regionu. Mislim da je važno pokazati ostatku sveta mojom posetom da će SAD i Japan dalje razvijati saradnju", smatra japanski premijer.

Kišida je, međutim, za CNN odbio da komentariše da li je zabrinut zbog mogućeg povratka Donalda Trampa u Belu kuću, jer je Tram p promovisao izolacionističku politiku, istovremeno konfrontacijsku prema Kini.

"Odnos između Japana i Sjedinjenih Država postao je jači nego ikada... Bez obzira na ishod predsedničkih izbora, mislim da je važno osigurati da američki narod prepozna važnost odnosa Japana i SAD-a", rekao je.

Dok Rusija i Kina očigledno jačaju svoj savez na Pacifiku, sprovodeći tamo zajedničke vojne vežbe, Kišida je istakao da njegova vlada radi na sastanku sa severnokorejskim čelnikom Kim Džong Unom u cilju rešavanja "nerešenih pitanja" i promocije stabilnih odnosa između dve zemlje.

Japan je, uz Južnu Koreju, na prvoj liniji severnokorejskog testiranja oružja, a probni projektili Pjongjanga redovno padaju nadomak njihovih obala. Pitanje japanskih državljana koje je Severna Koreja otela pre više od decenije takođe je jedna od spornih tačaka.

Kišida je saradnju Rusije I Kine opisao kao "zabrinjavajuću s obzirom na međunarodni poredak i stabilnost".

"U isto vreme, važno je preneti čvrstu poruku Severnoj Koreji i Kini da je za mir, stabilnost i prosperitet međunarodne zajednice važno održati slobodan i otvoren međunarodni poredak temeljen na vladavini prava", istakao je Kišida.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading