ilon mask
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

- Pretpostavljam da ćemo imati veštačku inteligenciju koja je pametnija od bilo kog čoveka verovatno krajem sledeće godine - rekao je preduzetnik milijarder, koji vodi "Teslu", "Iks" i "Spejs Iks".

U narednih pet godina, sposobnosti veštačke inteligencije će verovatno premašiti mogućnosti svih ljudi, predvideo je Mask tokom razgovora sa Nikolajem Tangenom, izvršnim direktorom investicione banke "Norges".

Mask je, piše "Fajnenšel tajms", dosledno optimističan u pogledu razvoja takozvane veštačke opšte inteligencije (AGI), AI alata toliko moćnih da mogu da nadmaše najsposobnije pojedince u bilo kom domenu. Međutim, ovi komentari su korak napred, navodi medij. Prošle godine, Mask je predvideo da će "puna" AGI biti postignuta do 2029. Neka od Maskovih najsmelijih predviđanja, kao što su automobili bez vozača i sletanje rakete na Mars, još nisu ispunjena.

Brojna otkrića AI u proteklih 18 meseci, uključujući pokretanja alata za generisanje video zapisa i četbotova, pomerili su granicu veštačke inteligencije napred brže nego što se očekivalo. Demis Hasabis, suosnivač "Guglovog" "Dipmajnda" predvideo je ranije ove godine da bi AGI mogao biti postignut do 2030.

Tempo razvoja je usporen zbog uskog grla u snabdevanju mikročipovima, posebno onih koje proizvodi "Envidija", koji su neophodni za obuku i pokretanje AI modela. Ta ograničenja sada popuštaju, kaže Mask, ali novi modeli sada testiraju snabdevanje drugih komponenti.mrežu.

- Prošle godine je (snabdevanje) bilo ograničeno na čipove... ljudi nisu mogli da dobiju dovoljno 'Envidija' čipova. Ove godine to prelazimo na snabdevanje naponskih transformatora. Za godinu ili dve (ograničenje će biti) samo snabdevanje električnom energijom - naveo je on.

Maskova želja da se pridruži AI trci u suprotnosti je sa stavom koji je izneo prošle godine kada je upozorio na "duboke rizike za društvo i čovečanstvo" koje predstavljaju super-moćni alati veštačke inteligencije i pozvao na pauziranje razvoju napredne veštačke inteligencije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading