Berlin pred sudom
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Razlog je, kako navode vlasti ove srednjeameričke države, izvoz nemačkog oružja u Izrael. Vlasti u Managvi zahtevaju od međunarodnih arbitara da narede Berlinu da obustavi izvoz naoružanja Tel Avivu. Traži se i da Nemačka poništi odluku o prestanku finansiranja agencije UN za pomoć raseljenim Palestincima i ističe da postoji ozbiljan rizik od genocida u Pojasu Gaze.

Predstavnik Nikaragve Karlos Hose Arguelo Gomez, rekao je pred sudom da je Nemačka prekršila Konvenciju o genocidu iz 1948. godine tako što je snabdevala Izrael oružjem pošto su sudije Međunarodnog suda pravde ocenile da postoje izgledi da je Izrael prekršio pojedine tačke Konvencije, tokom napada na Pojas Gaze.

- Ne može biti sumnje da je Nemačka bila veoma svesna, da je i dalje veoma svesna, u najmanju ruku ozbiljnog rizika da će biti počinjen genocid u Pojasu Gaze - rekao je Arguelo Gomez. Mada Izrael negira dosadašnje optužbe za genocid uz objašnjenje da ima pravo da se brani, po Konvenciji o genocidu države potpisnice, poput Nemačke, imaju obavezu da spreče genocid - naveo je on.

Nemačka je jedan od najvećih izvoznika oružja Izraelu, i samo je lane isporučila Izraelu vojnu opremu i oružju u iznosu od 326,5 miliona evra, navodi se u izveštajima nemačkog Ministarstva ekonomije. Od 7. oktobra, više od 33.000 Palestinaca je ubijeno u izraelskoj vojnoj ofanzivi na Gazu , saopštilo je ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas.

Najveći donatori Agencije UN za pomoć Palestinicima, SAD i Nemačka, prekinuli su finansiranje te agencije zbog navoda da je 12 njenih pripadnika osumnjičeno za umešanost u napade palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra.

Južna Afrika: Proces protiv Tel Aviva

Slučaj Nikaragve pred Međunarodnim sudom pravde, nadovezuje se na slučaj genocida koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela. U januaru je Međunarodni sud pravde ocenio da su tvrdnje Južne Afrike da je Izrael prekršio konvenciju o genocidu tokom napada na Gazu verodostojne i naredio hitne mere, uključujući poziv Tel Avivu da zaustavi sve potencijalne akte genocida. Izrael je, međutim, negirao optužbe za genocid i poručio da ima pravo da se brani.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading