PALESTINA IMA MOĆNE SAVEZNIKE U UN Dve svetske sile podržale članstvo
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ovo je rekao je zamenik stalnog predstavnika Kine pri UN Daj Bin na sastanku Generalne skupštine.

Savet bezbednosti UN u ponedeljak razmatra molbu Palestine za pridruživanje UN. Zemlja sada ima status posmatrača.

- Kina podržava Palestinu da postane punopravna članica UN. Palestina je zatražila od Saveta bezbednosti da nastavi razmatranje njene aplikacije. Kina podržava brzu akciju Saveta bezbednosti po ovom pitanju - rekao je Daj Bin.

Prethodno je Palestina zvanično zatražila od Saveta bezbednosti UN da razmotri njen zahtev za prijem u UN, njen zahtev su podržale Arapska grupa, OIK (Organizacija islamske saradnje) i Pokret nesvrstanih, kako sledi iz dva pisma upućena Savetu bezbednosti UN.

Prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski rekao je da Rusija podržava prijem Palestine u Ujedinjene nacije.

Izrael je član UN od 1948. godine.

Prijem država u članstvo UN vrši se odlukom Generalne skupštine na preporuku Saveta bezbednosti.

Prijavu prvo razmatra Savet bezbednosti. Da bi Savet bezbednosti prihvatio preporuku o prijemu, potrebno je 9 glasova za od 15 u Savetu.

Štaviše, nijedna od 5 stalnih članica (Kina, Rusija, Britanija, SAD i Francuska ) ne bi trebalo da bude protiv toga, piše RIA.

Kada Savet da preporuku za prijem, ona se podnosi Generalnoj skupštini na razmatranje. Za prijem nove države u UN, potrebno je dve trećine članova Skupštine glasaju za.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading