"RAZMOTRITE NAŠ ZAHTEV ZA PRIJEM" Upućen poziv Savetu bezbednosti UN
Foto: EPA/EPA-EFE/JUSTIN LANE

Palestina je zvanično zatražila od Saveta bezbednosti UN da razmotri njen zahtev za prijem u UN, njen zahtev su podržale Arapska grupa, OIK (Organizacija islamske saradnje) i Pokret nesvrstanih, navodi se u dva pisma upućena Savetu bezbednosti UN.

- U svetlu zahteva Države Palestine za članstvo u UN sadržanog u dokumentu S/2011/592 od 23. septembra 2011. godine, a po nalogu palestinskog rukovodstva, imam čast da tražim da ovaj zahtev ponovo razmotri Savet bezbednosti u aprilu 2024. Bio bih vam zahvalan ako ovaj zahtev prenesete Savetu bezbednosti što je pre moguće - navodi se u pismu palestinskog stalnog posmatrača pri UN Rijada Mansura predsedniku Saveta bezbednosti.

Palestina sada ima status države posmatrača u UN, piše RIA.

U međuvremenu, drugo pismo predsedavajućem Saveta bezbednosti uputili su šefovi Arapske grupe, Organizacije islamske saradnje (OIK) i koordinacionog biroa Pokreta nesvrstanih u sedištu UN.

- Koristimo ovu priliku da vas obavestimo o podršci Lige arapskih država , OIK-a i Pokreta nesvrstanih za prijem države Palestine u članstvo UN-a. Naše grupe podržavaju zahtev za prijem Države Palestine, koja je podneta u septembru 2011. i koja „još uvek čeka na razmatranje, što će zahtevati formalnu preporuku Saveta bezbednosti Generalnoj skupštini“, navodi se u drugom pismu.

U prilogu dokumenta je spisak od 140 zemalja koje su priznale Državu Palestinu.

Mansur je ranije izrazio nadu da će Palestina u aprilu moći da postane punopravna 194. članica UN.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading