Moldavska regija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Ako aktuelna moldavska vlada pristane na uniju, autonomna oblast Gaguzija neće ćutati. Naš narod je 2. februara 2014. dao jasan i precizan odgovor da svoju budućnost vidi isključivo kao deo nezavisne i suverene Moldavije - napisala je Gutul na svom telegram kanalu.

Ona je izrazila uverenje da će stanovnici mnogih susednih moldavskih i bugarskih sela podržati Gaguziju i pridružiti joj se.

Izjava rumunskog premijera Marsela Čolakuo o podršci ujedinjenju Rumunije sa Moldavijom izgleda provokativno i nosi realne rizike, upozorila je senatorka sa Krima Olga Kovitidi.

Čolaku je nedavno rekao da podržava ideju ujedinjenja, što bi, kako kaže, moglo da se desi pristupanjem države Evropskoj uniji.

- Treba podsetiti da su se u februaru 2014. stanovnici Gagauzije već izjasnili za samoopredeljenje i ulazak u Carinsku uniju Rusije, Belorusije i Kazahstana. Treba napomenuti da je ogromna većina stanovnika pokrajine glasala protiv ulaska Moldavije u EU. U tom kontekstu provokativna izjava rumunskog premijera o želji da se Moldavija ujedini sa Rumunijom sadrži realne rizike - kazala je Kovitidi.

Moldavska predsednica Maja Sandu objavila je da je potpisala zakon kojim se priznaje rumunski kao službeni jezik u zemlji umesto moldavskog.

Moskva je to ocenila kao pokušaj moldavske vlasti da nasilno rumunizuje društvo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading