Napad na Hute
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prema tvrdnjama Pentagona, SAD su prikupile obaveštajne podatke da Iran planira uzvratni napad koji bi uključivao roj bespilotnih letelica Šahed i krstareće rakete.

Zvaničnici SAD kažu da su vreme i cilj iranskog kontra-udara nepoznati, ali da bi proporcionalan odgovor na napad u Damasku bio udar na neko izraelsko diplomatsko predstavništvo, a anticipirano vreme napada do kraja ramazanskog posta sledeće nedelje. Još jedna značajna nepoznanica je lokacija sa koje bi iranske bespilotne letelice i projektili bili lansirani - iz Iraka, iz Sirije, ili sa iranske teritorije.

U Teheranu je u petak održana javna sahrana za sedam pripadnika IRGC ubijenih u izraelskom napadu na diplomatsko predstavnštvo Irana u Damasku, uključujući dvojicu generala, izvestio je Sejed Batai, podseća Si-Bi-Es (CBS) Njuz.

Na sahrani je komandant IRGC, general Hosein Salami, upozorio da Izrael "ne može izbeći posledice" ubistva iranskih vojnih oficira, ali nije dao nikakve dalje naznake o tome kako bi i kada Iran mogao da uzvrati. Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi rekao je da je predsednik Bajden u četvrtak, u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom razgovarao o iranskim pretnjama Izraelu.

- Postojala je diskusija između dvojice lidera o veoma mogućoj i prilično javnoj pretnji koju Iran predstavlja po bezbednost Izraela poslednjih dana. Predsednik Bajden je vrlo jasno rekao premijeru Netanjahuu da može da računa na podršku SAD u odbrani od pretnji koje direktno i javno iznosi Iran - rekao je Kirbi na brifingu za novinare u petak.

Izraelci javno upozoravaju da će uzvratiti, pa bi napad Irana na izraelski objekat bio još jedan korak bliže regionalnom ratu.

Ranije u petak, savetnik iranskog predsednika Mohamed Džamšidi objavio je na svom Iks nalogu da je poruka Irana američkim liderima "da se ne uvlače u Netanijahuovu zamku za SAD".

- Klonite se da ne biste bili povređeni - poručio je Iran Americi.

Džamšidi je dodao da su SAD "zatražile od Irana da ne gađa američke objekte".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading