Izbori
Foto: AP/Lee Jin-man (STF)

Građani danas mogu da glasaju na 3.565 biračkih mesta, a oni koji propuste ovu priliku moći će da glasaju na dan izbora u sredu, prenosi Jonhap. Prema podacima Državne izborne komisije, 6,91 milion građana od ukupno 44,28 miliona birača sa pravom glasa glasalo je u petak, što je bila rekordna izlaznost od 15,61 odsto za prvi dan ranog glasanja na parlamentarnim izborima.

Južna Koreja je uvela sistem ranog glasanja 2014. godine. Na izborima se bira 300 poslanika skupštine na mandat od četiri godine. Izbori se održavaju gotovo dve godine nakon što je konzervativni predsednik Južne Koreje Jun Suk Jeol pobedio na predsedničkim izborima 2022. godine Li Džae Mjunga iz Demokratske partije za 0,73 odsto glasova, što je najmanja prednost u istoriji Južne Koreje, navodi Rojters.

Na izborima su glavni rivali Junova Partija snaga naroda i Demokratska partija, koja trenutno ima većinu u parlamentu, a treća po popularnosti je Reformistička korejska stranka koju je osnovao bivši ministar pravde Čo Kuk.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading