putin
Foto: EPA/EPA-EFE/THIBAULT CAMUS / POOL MAXPPP OUT

- Drugi ciljevi nisu na vidiku, nema ih, jer Rusija ne može biti meta terorističkih napada radikalnih islamista. Naša zemlja pokazuje jedinstven primer međuverskog sklada i jedinstva. I na međunarodnoj sceni ona se ponaša tako da je malo verovatno da je na meti napada radikalnih islamista - poručio je predsednik.

Rusija je dovedena u situaciju da je prinuđena da brani svoj narod, svoju budućnost i svoj suverenitet oružanim sredstvima, rekao je dalje Putin, nakon čega je istakao da je "najvažniji uslov za uspeh" Rusije jedinstvo svih nacija koje danas čine rusko društvo.

- To je glavni, osnovni uslov za naš uspeh - podvukao je on.

Ipak, bez obzira na situaciju, Rusija, kako je dodao, nije prešla na režim ratne ekonomije.

Nezaposlenost na rekordno niskom nivou

Nezaposlenost je u Rusiji danas na rekordno niskom nivou, i u februaru ona je iznosila svega 2,8 odsto, potvrdio je danas predsednik Rusije.

Prema njegovim rečima, zemlji u narednim godinama ne prete problemi s nezaposlenošću, već baš naprotiv - Rusija će se u narednim godinama suočiti s deficitom radne snage, tako da će biti potrebno ili uvoziti radnu snagu iz inostranstva, ili povećati produktivnost rada.

Govoreći o tržištu rada, on je istakao da je važno da mladi ljudi, nakon završetka studija, mogu da budu sigurni da će naći posao u struci.

On je, takođe, naglasio da je izuzetno bitno i da se sve plate isplaćuju na vreme i u celosti.

Govoreći o zaradama, Putin je naredio da bi plata za isti posao u svim regionima trebalo da bude ista i podvukao da je bitno da se plate povećaju visokokvalifikovanim stručnjacima. 

Najavljeno je i da će se od 1. septembra početi sa povećanjem plata predavača fundamentalno važnih predmeta na fakultetima.

Potrebna modernizacija ekonomije

Ruski lider je još poručio da je potrebno modernizovati ekonomiju i to sve njene grane. To bi, kako je rekao, trebalo učiniti, između ostalog, i uz pomoć digitalnih tehnologija. 

Prema njegovim rečima, širenje tehnološkog i industrijskog potencijala takođe bi trebalo direktno konvertovati u rast plata građana. 

U isto vreme, lider je naglasio da je izuzetno važno da građani neprestano rade na povećanju svojih kvalifikacija, jer to zahteva vreme u kojem živimo. 

- Jedan od ključnih faktora je dostupno, kvalitetno obrazovanje, prilika da čovek stekne zanimanje koje je dobro, interesantno, perspektivno i po njegovom ukusu, kao i da unapredi svoje kvalifikacije - zaključio je on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading