NATO
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Svrha NATO-a kakav je stvoren pre 75 godina se uopšte nije promenila. On je instrument američke hegemonije i potčinjavanja Evrope američkim vojno-političkim interesima. Danas je to instrument koji Amerikanci smatraju jednim od glavnih mehanizama za projektovanje moći na globalnom nivou - kazao je Gruško u intervju za RT, istakvaši da svaka pretnja Rusiji neće ostati bez odgovora.

Istakao je da je Alijansa bila i ostala instrument moći da se osiguraju interesi "zlatne milijarde" i da to pokušava da postigne pokušajem vojne nadmoći, globalizujući "sferu odgovornosti", kao i pribegavanjem vojnim intervencijama kršeći međunarodno pravo.

- Katastrofalne posledice geopolitičkog inženjeringa Alijanse su dobro poznate - podsetio je on.

Prema njegovim rečima, Vašington vidi pretnju u svakoj državi koja stane na stranu multipolarnog sveta i odbija da prizna prevlast SAD, dok je sve više pristalica multipolarnosti.

- Shodno tome, SAD oko sebe vide sve više protivnika i političkih konkurenata. SAD se pre svega plaše Kine i Rusije, kao i Evropske unije. Zato što je na ekonomskom planu jasno da se ne radi o partnerstvu, već o konkurentskim odnosima (sa Evropskom unijom). Stoga, NATO nastavlja da bude veoma važan, ako ne i ključni instrument za takvu dominaciju i instrument za potčinjavanje saveznika planovima Vašingtona i spoljnopolitičkim smernicama za Sjedinjene Države - ukazao je ruski diplomata.

Gruško je istakao da se situacija u odnosima Rusije i NATO-a "namerno" pogoršava, a da su sve kanale dijaloga Vašington i Brisel doveli na kritično nizak nivo.

- NATO je pokrenuo hibridni rat protiv Rusije i njegovi sateliti su učinili sve da našu interakciju i kanale dijaloga svedu na kritični nulti nivo. U aprilu 2014. godine zemlje članice odlučile su da prekinu svu praktičnu saradnju NATO-a i Rusije na civilnoj i vojnoj liniji - dodao je on.

Ukrajinska kriza može prevazići geografske granice

Gruško je ocenio da bi zbog avanturističkih akcija NATO zemalja, ukrajinska kriza mogla da pređe njene geografske granice.

- Kao rezultat avanturističkih akcija čak jedne ili dve zemlje članice NATO-a, ukrajinska kriza može preći svoje geografske granice i dobiti sasvim druge razmere - ukazao je ruski diplomata.

On je istakao da izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju trupa u Ukrajinu "ukazuju na spremnost da se ide putem eskalacije u uslovima kada i sam Zapad trpi strateški poraz na terenu".

Podsetimo, Makron je ranije rekao da se EU složila da oformi "devetu koaliciju za duboke udare" što pretpostavlja snabdevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa. On je, takođe, rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da "pobedi u ovom ratu".

Kako je rekao, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije postignut, "ali se ništa ne može isključiti". Početkom marta, Makron je još ponovio da Francuska "nema granica i crvenih linija" kada je reč o pomoći Ukrajini.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
sara

04.04.2024 10:38

Bravo, istinu si rekao, zato je ja zovem zloglasna organizacija!.