"ZAPAD JE ZA SVE KRIV" Šef ruske diplomatije okupio palestinske frakcije i pozvao na jedinstvo
Foto: Tanjug/Foto: Tanjug

Lavrov je, između ostalog, rekao da mu je drago što ima priliku da razgovara sa predstavnicima svih velikih palestinskih organizacija sa kojima Rusija ima duge i bliske odnose.

- Dinamika razvoja situacije u regionu i svetu treba da nas podstakne na aktivnije, produktivnije i konstruktivnije kontakte. Spremni smo za to. U svetlu poslednjih dramatičnih dešavanja na okupiranim palestinskim teritorijama, ovaj format interakcija postaje još traženija i relevantnija. Nadam se da i vi osećate korist od takve komunikacije - rekao je Lavrov.

Osvrćući se na situaciju u Gazi, on je kritikovao američke akcije.

- Pojas Gaze je zahvatio talas nasilja bez presedana. Ovo je u velikoj meri rezultat duge stagnacije u procesu rešavanja pitanja Bliskog istoka, izazvanog pokušajima SAD da monopolizuju posredničke napore i promovišu politike koje smatraju neophodnim za SAD ne obraćaju pažnju na interese zemalja regiona koje su godinama nezadovoljne - istakao je šef ruske diplomatije.

On je naglasio da se Rusija više puta zalagala za direktan dijalog Palestine i Izraela.

- Jedan od izgovora za odlaganje pregovora je nedostatak jedinstva u palestinskim redovima. Jasno je da će efikasnost naših napora zavisiti od toga da li svako može interese, ciljeve i sudbinu palestinskog naroda staviti iznad trenutnih nijansi i razlike u stavovima i pristupima. Ako najavite takav korak – obnavljanje palestinskog jedinstva na platformi Palestinske oslobodilačke organizacije, to će izbiti adute iz ruku onih snaga koje su, pozivajući se na unutrašnje probleme na palestinskim teritorijama, koristile Postoje i snage koje koriste tragične događaje u Gazi da zacementiraju fragmentaciju i nejedinstvo palestinskih teritorija - poručio je on.

Na kraju, Lavrov je prokomentarisao rekonstrukciju palestinske vlade predsednika Mahmuda Abasa.

 - Želimo Palestincima uspeh u formiranju novog kabineta. Nadamo se da će on odražavati tendenciju prevazilaženja razlika i da će ga činiti ljudi koji zastupaju interese čitavog palestinskog naroda - zaključio je Lavrov.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading