bajden
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Izrael ne čini dovoljno da zaštiti civile. Vašington je više puta pozivao Izrael da izbegava vojne operacije koje utiču na humanitarne radnike - kazao je Bajden.

Američki predsednik je istakao da je taj sukob, po tome koliko je humanitarnih radnika ubijeno, jedan od najgorih u skorije vreme.

 - Besan sam i slomljenog srca zbog smrti sedam radnika Svetske centralne kuhinje, uključujući jednog Amerikanca - dodao je Bajden i napomenuo da očekuje brzu istragu o tome šta se dogodilo i privođenje umešanih.

Izraelske odbrambene snage (IDF) nazvale su greškom napad na Gazu u kojem je ubijeno sedam zaposlenih u dobrotvornoj organizaciji Svetska centralna kuhinja.

IDF je podnela preliminarni izveštaj načelniku Generalštaba u kom se napominje se da napad nije izveden u nameri da se naškodi humanitarnim radnicima.

Prema rečima načelnika Generalštaba, potpukovnika Hercija Halevija, to nije trebalo da se desi.

- To je bila greška koja je usledila nakon pogrešne identifikacije noću, u veoma teškim uslovima - rekao je Halevi.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao je incident "tragičnim" i "nenamernim" i obećao da će učiniti "sve što je moguće" da spreči ponavljanje incidenta. 

Međutim, Al Džazira je prenela da je IDF namerno bombardovao konvoj vozila Svetske centralne kuhinje u Gazi, iako su bili označeni kao vozila nevladine organizacije.

Agencija Sanad, koja pripada Al Džaziri, navela je da su stručnjaci analizirali informacije iz otvorenih izvora, izjave svedoka i fotografije sa mesta granatiranja.

- Prema rečima očevidaca, prvo je pogođen jedan od automobila. Iz njega su ranjenici prebačeni u drugi, koji je potom takođe napadnut iz vazduha. Nakon toga, izvršen je vazdušni napad na treće vozilo u konvoju - navodi Sanad.

Američka humanitarna organizacija Svetska centralna kuhinja je dobrotvorna organizacija, koja obezbeđuje besplatne obroke onima koji su pogođeni sukobima i prirodnim katastrofama.

Humanitarni radnici, uključujući državljane Australije, Velike Britanije, Sjedinjenih Država, Kanade, Poljske i Palestine, delili su hranu koja je stigla u opkoljenu enklavu morskim putem sa Kipra.

Ranije je odatle stigao brod sa 200 tona pirinča i brašna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading