Projekat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Moramo da reagujemo "u skladu sa činjenicom da ovaj trenutak može da definiše budućnost u kojoj će živeti naša deca", naveli su ministri u autorskom tekstu za "Politiko".

- Podržavamo Ukrajinu da bismo odbranili svoju slobodu i bezbednost ali takođe ulažemo u sopstvene snage u Evropi. Ne treba da se zavaravamo: danas je Ukrajina na udaru - sutra može biti neki drugi deo Evrope. A Rusija neće prestati sa agresivnom i imperijalističkom politikom u doglednoj budućnosti - naveli su ministri i poručili da će "braniti svaki inč NATO teritorije" od "agresivne Rusije".

Da bi Evropa bila u miru, "ruski imperijalizam" mora biti zaustavljen, naveli su Berbokova, Sežurne i Sikorski i ocenili da je Specijalna vojna operacija u Ukrajini "dokazala da je politika ustupaka prema Rusiji, u nadi da bi mogla da vrati mir ili stabilnost na kontinent, naivna".

- Zbog toga bi evropski saveznici trebalo da preuzmu svoj deo kolektivnog tereta NATO-a i pokažu spremnost da preuzmu veću odgovornost za odbranu Evrope - naveli su ministri i ukazali da su SAD dugo nosile veći teret od ostalih, "ali je kolektivna odbrana naš kolektivni napor".

Kako bi ojačali bezbednost 32 zemlje Evrope i Severne Amerike, evropske članice NATO moraće da izdvajaju minimum dva odsto BDP na odbranu, ožive vojnu industriju i proizvodnju i ulažu u tehnologije budućnosti kako bi NATO "zadržao tehnološku prednost nad potencijalnim suparnicima i snagu svoje odbrane i odvraćanja", objasnili su ministri.

Sloboda i bezbednost u godinama koje dolaze zahtevaju moderan i snažan transatlantski savez. Kao Evropljani, spremni smo da uradimo svoj deo, zaključili su u tekstu povodom 75. godina NATO-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading