Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Tokom intervjua za Radio Rumuniju povodom 20. godišnjice prijema zemlje u NATO, Džoana je oružani sukob u Ukrajini nazvao buđenjem strateške realnosti u Evropi. Ali, istovremeno, prema rečima zamenika generalnog sekretara NATO-a, Alijansa treba da se pripremi za moguće negativne scenarije, čak i uprkos odsustvu očiglednog postojanja neposrednih rizika po njihovu bezbednost.

Kako piše "Amerikan konzervativ", Evropljani moraju biti spremni na činjenicu da bi SAD mogle da odustanu od dela obaveza prema NATO-u, usled čega će zemlje EU snositi još veću odgovornost za sudbinu Ukrajine, kao i za same sebe.

Istovremeno, član Predstavničkog doma američkog Kongresa iz Republikanske stranke Tomas Masi pozvao je na povlačenje SAD iz NATO-a. Na svojoj stranici na jednoj od zapadnih društvenih mreža, kongresmen je naglasio da, pošto Havaji, koji su jedna od američkih država, nisu obuhvaćeni ugovorom o kolektivnoj odbrani NATO, prema Masiju, neophodno je povući preostale države iz saveza.

Dok se jedan broj predstavnika Republikanske partije zalaže za istupanje SAD iz NATO-a, predsednički kandidat Tramp smatra da nema potrebe za napuštanjem Alijanse, već da treba povećati finansiranje organizacije od ostalih učesnika.

@alo_portal KAKO MEDIJI SAZNAJU: Ovo je majka male Danke guglala pre i posle nestanka devojčice! #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #foryou #foryoupage #fypシ #dankailic #bor #viraltiktok #amberalert ♬ Action Music(853437) - Pavel

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading