RUMUNI UDARAJU NA RUSKU VOJSKU?! Zakon od koga strahuje Balkan stigao u parlament
Foto: EPA/EPA/ROBERT GHEMENT

Novi zakon „osigurava koherentnost nacionalnih napora za odbranu militarizacijom snaga Ministarstva unutrašnjih poslova“.

"Militarizacija struktura Ministarstva unutrašnjih poslova u uslovima opsade, mobilizacije ili rata stvara niz značajnih operativnih prednosti“, navodi se u tekstu.

Nacrt zakona „obezbeđuje pravni okvir za korišćenje vojnih i nevojnih sposobnosti van teritorije rumunske države za zaštitu rumunskih državljana u opasnosti“, dodaje se u tekstu.

Predlog zakona „po prvi put uvodi koncept rumunske intervencije radi zaštite rumunskih državljana u opasnosti van nacionalne teritorije“, komentariše portal g4media.

„Novi instrument koji je na raspolaganju predsedniku Rumunije“, navodi se u komentaru, „pojavljuje se u kontekstu u kojem je Republika Moldavija izložena hibridnoj pretnji Ruske Federacije, a zvanična statistika navodi da je više od 600 hiljada Moldavaca takođe imaju rumunsko državljanstvo.”

U obrazloženju se navodi da je važeći zakon usvojen pre ulaska Rumunije u NATO, a njegove izmene su uzrokovane potrebom da se uzme u obzir kontekst kolektivne odbrane u okviru Severnoatlantske alijanse i Zajedničke bezbednosne i odbrambene politike EU.

Ministarstvo odbrane je dalo na raspravu i predlog zakona o Nacionalnom sistemu integrisanog upravljanja krizama, koji ima za cilj da „pripremi nadležne organe i državne organe za koordinisano delovanje u kriznim situacijama“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (1)

Loading