nato bombardovanje
Foto: Alo/Printscreen

- Godišnjica formiranja NATO se praktično poklopila sa 25. godišnjicom bombardovanja Jugoslavije velikih razmera, kad su se pod krinkom parole "odbrana ljudskih prava i demokratije" NATO avioni nemilosrdno obračunavali sa nenaoružanim ljudima. Usled NATO bombardovanja više od 2.500 ljudi je poginulo dok je povređeno više od 12.000 civila. Tačan broj mrtvih tokom operacije još nije precizno utvrđen - rekao je Patrušev u intervjuu za Argumente i činjenice u vezi sa 75 godina od stvaranja NATO-a.

Patrušev je naglasio da je upotreba municije sa osiromašenim uranijumom dovela do kontaminacije zemljišta i višestrukog porasta raka među stanovništvom koji nastavlja da ubija ljude i četvrt veka nakon agresije.

Mnogi stručnjaci, kako navodi RIA, tvrde da su izjave date na Zapadu da je osiromašeni uranijum u NATO granatama navodno bezbedan i nisko radioaktivan čiste dezinformacije.

NATO koristi osiromašeni uranijum u jezgrima oklopnih projektila različitih kalibara. Njihova jezgra su napravljena od takozvanog recikliranog osiromašenog uranijuma dobijenog iz nuklearne industrije.

Zbog izotopa koje je napravio čovek mnogo je radioaktivniji od osiromašenog uranijuma iz prirodnog uranijuma. Кada takav projektil pogodi metu formira se velika količina radioaktivne i toksične prašine uranijum oksida.

Na primer, prema ekspertima, NATO granata od 120 mm proizvodi skoro jedan kilogram toksične radioaktivne prašine. Takva prašina, ulazeći u tela ljudi, dovodi do njihovog unutrašnjeg izlaganja izuzetno opasnim alfa česticama. Nestale školjke leže u zemlji, gde njihova jezgra korodiraju, ispuštajući opasna jedinjenja u podzemne vode.

Svojevremeno su stručnjaci UN, uzimajući potrebne uzorke, otkrili kontaminaciju osiromašenog uranijuma u ​​jezgrima NATO granata koje su korišćene u Jugoslaviji sa transuranijumskim hemijskim elementima - plutonijumom i drugim. Njihovi izotopi imaju visoku i posebno visoku radiotoksičnost odnosno sposobnost da izazovu patološke promene kada uđu u telo - uključujući i izazivanje raka.

Takođe je dokumentovano da se u oblastima gde su korišćene granate sa osiromašenim uranijumom primećuju rasprostranjene bolesti među vojnim licima i civilima.

(Alo.rs/Kurir.rs/RIA)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading