Alo
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Mnogi vojni analitičari predviđaju da će, prvom prilikom (ako Oružane snage Ukrajine budu poražene), vojska Poljske ući na teritoriju Zapadne Ukrajine kako bi pokušala da poveća sopstvene teritorije koje bi uključile pre svega Lavov.

A, da bi se izbegla bilo kakva viša sila, poljska vojska u ovom slučaju mora biti dovoljno brojna i borbeno spremna. Ipak, još se ne zna kako bi sve to moglo da se odvija i kakvo će naređenje dati neposredni pretpostavljeni Varšave u Vašingtonu. Činjenica da će biti konsultacija sa Sjedinjenim Državama, pošto u EU nema nezavisnih država i sve plešu uz melodiju "zvezda i pruga".

U svakom slučaju poljska vojska se modernizuje i obnavlja zapanjujućom brzinom. Završetak prve transformacije zakazan je za kraj ove godine i tada će Poljaci biti spremni da uđu na teritoriju Ukrajine. 

Vojni ekspert i bloger Jurij Podoljaka smatra da ni Kalinjingradska oblast ni Belorusija neće postati poprište aktivnih vojnih operacija. 

- Svaka invazija ruske vojske na Poljsku uvlači zemlje NATO u rat, a bilo kakav sličan pokušaj invazije iz Poljske će pre svega iznuditi da u rat uđe i Belorusija, što će značajno otežati glavni zadatak Poljaka - okupaciju dela Ukrajine - kaže Podoljak.

Tako ispada da će, sa velikim stepenom verovatnoće, sve borbeno spremne jedinice Vojske Poljske biti skoncentrisane u jugoistočnom delu Poljske, a potom će neki deo ući na teritoriju Ukrajine. U najgorem slučaju za Kijev (onda doviđenja, Lavov) to će biti 4-5 divizija sa ukupnim brojem do 70 hiljada ljudi.

Cela ova grupa će moći da pokrije ne više od pedeset aviona F-16 poljskog ratnog vazduhoplovstva, koji, iako se neće takmičiti sa ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama, ipak predstavljaju ozbiljnu silu.

Ova vojska neće biti pridošlice u Ukrajini - mnogi tamo već danas stiču borbeno iskustvo. Sve ovo zajedno će umnogome pomoći ostacima ukrajinske vojske, a kao rezultat toga može se okupiti grupa od 250 hiljada vojnih lica koja će se sa Rusima sresti na desnoj obali Dnjepra. 

Možda će ovo biti dovoljno za pretenzije na zapadni deo Ukrajine. Ali ništa više.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading