368 MILIJARDI DOLARA Austrija spremila simboličnu sumu novca za novo naoružanje (FOTO)
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Premijer Australije Entoni Albaniz, zajedno sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom i britanskim premijerom Rišijem Sunakom, objavio je ove planove u američkoj mornaričkoj bazi Point Loma u San Dijegu u utorak ujutru po lokalnom vremenu. Ovo je deo velikog dogovora između tri zemlje, nazvanog AUKUS, postignutog u septembru 2021. godine.

Vlada procenjuje da će puni troškovi projekta, koji uključuju izgradnju, održavanje i servis, iznositi između 268 i 368 milijardi dolara do kraja 2055. godine.

 

 

"Stvarno mislim da imamo priliku ovde", izjavio je premijer. "Ne gledam na ono što radimo kao izazov – na to gledam kao na sredstvo pomoću kojeg možemo da donesemo stabilnost u Južno kinesko more, Indijski okean."

Karakteristike podmornice

Podmornica klase "Virginia" je moderna američka podmornica na nuklearni pogon koja spada u red najnaprednijih podmornica na svetu. Dizajnirana je za širok spektar zadataka, uključujući špijunažu, protivpodmorničko ratovanje, i napade krstarećim raketama na kopnene ciljeve.

Podmornice ove klase su opremljene najmodernijim oružjem i sistemima za elektronsko ratovanje, čineći ih veoma efikasnim u savremenim mornaričkim operacijama. Njihova sposobnost da deluju u dubokim i plitkim vodama, kao i tajnost koju pruža nuklearni pogon, čini ih ključnim elementom u strategijama nacionalne bezbednosti zemalja koje ih poseduju.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading