PADAJU U NESVEST, VRTI IM SE U GLAVI, POVRAĆAJU Agenti američkih službi na mukama, oglasila se Bela kuća, pa pomenula Rusiju
Tanjug/Ap

- Obaveštajna zajednica nije došla do takvog zaključka... Konkretno, taj deo o Rusiji, koliko ja znam, nisu došli do takvog zaključka -  rekla je Žan-Pjer na konferenciji za medije.

Ranije je televizija „Si-Bi-Es njuz“ javila da postoje dokazi da su ruske obaveštajne službe bile umešane u slučajeve „havanskog sindroma“, kada su američke diplomate i zvaničnici osetili neobjašnjivu mučninu i glavobolju.

Ispoljavanje „havanskog sindroma“ – vrtoglavica, mučnina, glavobolja i problemi sa sluhom – prvi put su primećeni među američkim diplomatama na Kubi 2016. i 2017. godine i u Kini 2018. godine. Kasnije su mediji pisali o sličnim slučajevima među diplomatama, obaveštajcima i drugim službenicima američke vlade u Beču, afričkim zemljama, Tadžikistanu i Rusiji. Prema rečima direktora CIA Vilijama Bernsa, „havanski sindrom“ pogodio je nekoliko stotina ljudi.

Ruski zvaničnici više puta su negirali umešanost u ove incidente.

Pre godinu dana u izveštaju američke obaveštajne zajednice saopšteno je da se došlo do zaključka da „havanski sindrom“ među američkim zvaničnicima na službenim putovanjima u inostranstvu nije povezan sa delovanjem „stranih protivnika“.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading