SB UN
Foto: Printscreen/Youtube

Glasanje o dnevnom redu Saveta bezbednosti UN povodom rasprave o 25. godišnjici početka agresija NATO-a na SR Jugoslaviju održano je danas.

Za stavljanje na agendu glasale su Rusija, Kina, Alžir, Gvajana, Sijera Leone, Mozambik.

Zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski saopštio je ranije:

- Ponovo smo zatražili sednicu Saveta bezbednosti UN o agresiji NATO-a na Jugoslaviju. I posle dana žestokog otpora naših protivnika, obezbedili smo da Japan, predsedavajuća zemlja, ipak zakaže sednicu za 15 časova po njujorškom vremenu (20 časova po srednjeevropskom) 28. marta - napisao je Poljanski na svom kanalu na mreži Telegram, prenela je agencija RIA.

Na sednici SB UN održanoj 25. marta, na dnevni red nije stavljeno NATO bombardovanje SRJ jer je 12 članica tog tela bilo uzdržano po tom pitanju, a tri - Rusija, Kina i Alžir jedine su bile za održavanje te sednice.

Održano je proceduralno glasanje o tome da li će tema NATO agresije biti stavljena na dnevni red.

Glasanje o dnevnom redu

  • Za: 6
  • Protiv: 0
  • Uzdržani: 9

Dnevni red nije usvojen jer nije ostvaren dovoljan broj glasova. Sednica neće biti održana.

Za stavljanje na agendu glasale su Rusija, Kina, Alžir, Gvajana, Sijera Leone, Mozambik.

Kina za održavanje sednice

Predstavnik Kine je izjavio da se zalaže za održavanje sednice. Objasnio je da je potrebna fleksibilnost i saglasnost bar oko proceduralnih pitanja.

Francuska je protiv

Francuski predstavnik opet se protivi zahtevu da se govori o NATO agresiji na SRJ, navodeći da se ne radi o "aktuelnoj krizi".

Francuska

Youtube

 

Poljanski odgovorio Francuzu

Poljanski je rekao da je Francuska pokušava sve da dovede u zabludu pred kamerama, poput laži na prošlom zasedanju kad je francuski predstavnik lažno tvrdio da se Rusi nisu konsultovali sa predstavnicima srpske strane o održavanju sednice. 

- Svedočimo ponovo da Francuska, UK i SAD ne žele da SB diskutuje o veoma neprijatnom pitanju za njih, tj. NATO agresiji protiv suverene države Jugoslavije - rekao je Poljanski.

On je objasnio da bi bilo veoma interesantno za sve da znaju u kom momentu, po subjektivnoj oceni francuskog predstavnika, pitanje SB UN postaje "pitanje prošlosti" ili se očekuje da se automatski kaže da je nešto ""pitanje prošlosti" kad je nezgodno za Francusku i njene savezike. Podseća da niko u NATO-u nije odgovorao za zločin agresije i ističe da se sada plaše da će to pitanje ponovo ne postane aktuelno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading